El Ball de Tretze, de la Dansa de Mossèn Joan de Vic, omple Reus de blanc i lila

Quaranta anys de la recuperació de la dansa. Cinc localitzacions diferents acullen, de manera extraordinària, l’espectacle de carrer amb cercavila inclosa, en el qual 13 balladors interpreten totes les estrofes de la cançó

17 septiembre 2023 12:35 | Actualizado a 17 septiembre 2023 12:38

Els integrants de la Dansa de Mossèn Joan de Vic de Reus van omplir ahir de blanc i lila, màscares i barrets, fins a cinc localitzacions diferents de la ciutat. I és que, amb motiu del 40è aniversari des que va recuperar-se la dansa el 1983 (els seus orígens, però, es remunten al segle XVIII), l’agrupació va decidir lluir de forma especial el Ball dels Tretze, i amb cercavila inclosa. En aquesta representació –organitzada per la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus– els balladors interpreten totes les estrofes de la cançó de la Dansa de Mossèn Joan de Vic. La presentació itinerant, d’altra banda, va tenir un sòlid efecte crida i es van poder veure grups de gent que es reunia, puntual, a les diverses localitzacions anunciades.

Un cop instal·lats els membres que mostrarien públicament el no tan conegut ball –per exemple a les 18.15 h al raval de Sant Anna– es van veure assistents concentrats en la lletra del ball parlat, impresa en papers repartits moments abans de l’arrencada. Els assistents, expectants, van presenciar, doncs, quines eren les preocupacions de mossèn (’senyor’, sense al·lusió religiosa) Joan de Vic en tornar de la guerra. Aquest curiós personatge, després d’un potent diàleg entre les forces del bé i del mal (representades per un àngel i un dimoni que van entrant i sortint de l’acció principal) va anar responent, amb potents crits, a l’agrupació que, mentre ballava, li feia preguntes, com ara la inicial: «D’on veniu vos ara, Mossèn Joan de Vic? / D’on veniu vos ara, tan trist i afligit? Tan trist i afligit?». Amb un fort «- De la guerra!» com a resposta del senyor, el ball va escalfar motors amb un dinàmic ball, que va posar sobre la taula de forma dura, alhora que jocosa, els perills de la guerra als quals estava exposat el protagonista.

Amb una tensió latent, l’actuació culmina amb la mort del senyor i els seus fills han de robar per tal d’enterrar-lo, ja que ho han perdut tot. «No cregueu que la guerra té res de bonic», va ser el fragment de la frase final que va posar fi a l’actuació. El ball, de fet, també va fer al·lusió a guerres actuals, com la d’Ucraïna.

La d’ahir, va ser una oportunitat per a la ciutadania que va voler veure el ball parlat sencer, ja que per la festa solen ser només nou els balladors que dansen i canten. I, a més, tan sols fan anar un fragment de la cançó. Amb la qual cosa i, per a l’ocasió, molts encuriosits van aprofitar la jornada d’ahir per veure l’actuació completa.

A tall de recordatori i amb motiu de l’efemèride, l’agrupació festiva posa a l’abast de la ciutadania la possibilitat d’adquirir una bossa de roba per l’aniversari –de color lila, amb la imatge més antiga que es conserva del ball i un fragment de lletra de la cançó–.

Els actes d’avui

La jornada arrencarà amb el 57è Aplec Baix Camp, organitzat per la Colla Sardanista Rosa de Reus, a la plaça del Santuari, que anirà de les 10 h a les 20 h. Durant l’acte, hi seran presents les colles Jovenívola de Sabadell i la Reus Jove. I, a partir de les 12 h, els alumnes de centres educatius de Reus ballaran sardanes, el Ball de Prims farà un taller i una exhibició i també hi haurà un espai de promoció de revistes en català, així com un taller d’escacs, espai de lectura i un certamen de colles arribada la tarda.

Entre altres activitats i amb motiu de l’arribada de les Festes de la Mare de Déu de Misericòrdia, hi haurà una cercavila de la Trobada d’Elements Fets per Tu (18.30 h), dirigida per als infants seguidors del Seguici i organitzada per Canal Reus TV.

Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:
Comentarios
Multimedia Diari