Els regants de Riudecanyes demanen tramitar per via urgent la nova planta de regeneració

Pràcticament tota la província de Tarragona està en fase de prealerta o excepcionalitat per sequera excepte aquest embassament

18 abril 2024 17:18 | Actualizado a 18 abril 2024 17:22
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ha demanat fer amb caràcter d'urgència les obres per a la construcció d'una planta de regeneració d'aigua a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Reus.

Riudecanyes és una excepció dins la província de Tarragona, ja que pràcticament tota està en fase de prealerta o excepcionalitat per sequera excepte aquest embassament, l'únic que està en emergència (igual que l'àrea metropolitana de Barcelona i gran part de Girona).

La sequera que viu Catalunya ha afectat especialment amb gravetat l'embassament tarragoní, comptant actualment amb una reserva de 0,15 hectòmetres cúbics d'aigua (hm³), la qual cosa suposa el 2,8% de la seva capacitat total, segons les dades de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Per això, el 2022 es va anunciar el projecte per a la construcció d'una planta de regeneració d'aigua a l'EDAR de Reus i una bassa d'emmagatzematge, la qual cosa reaprofitaria els gairebé 6 hm³ d'aigua, segons els regants.

No obstant això, quan el passat mes de gener del 2024 el Departament d'Acció Climàtica va publicar la licitació de redacció del projecte, amb un pressupost inicial de 28 milions d'euros i amb la intenció de dur a terme les seves obres el 2025, es va tramitar amb caràcter ordinari en comptes d'urgent.

Això ha portat la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes a presentar ara un informe jurídic reclamant a l'administració pública que es tramiti el projecte per la via d'emergència, que és més ràpida.

L'informe argumenta que la normativa estableix que els expedients de contractació d'obres, subministraments i serveis pels quals s'estableixen mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya, en els àmbits declarats en situació d'excepcionalitat i d'emergència, podran ser objecte de tramitació d'emergència.

A més, el document exposa que cal tenir en compte que la Generalitat ha tramitat durant els últims anys diversos expedients d'ajuda a la millora i modernització de les xarxes de reg a favor dels regants de Riudecanyes i totes aquestes inversions i subvencions directes podrien no servir de res si es perd la producció actual i futura de la zona.

L'informe conclou que la Llei 9/2023 permet que les obres que s'hagin d'executar per prevenir conseqüències catastròfiques en l'àmbit agrícola i garantir els altres serveis del cicle de l'aigua, també podran ser executades seguint el tràmit d'emergència.

En qualsevol cas, la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes convocarà els representants dels partits polítics que es presenten a les properes eleccions autonòmiques (12 de maig) per mantenir una trobada, presentar-los l'informe i parlar de la situació.

De moment, les obres de reforma de l'EDAR de Reus continuen previstes perquè dur-se a terme al llarg de l'any 2025.

Comentarios
Multimedia Diari