La Confraria de Sant Tomàs d’Aquino “els estudiants” de Reus clou el 75è aniversari amb la presentació d’un llibre

L’acte es farà aquest dimarts 18 de juny , a les 19 h, al Centre de Lectura

17 junio 2024 11:10 | Actualizado a 17 junio 2024 11:10
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Confraria de Sant Tomàs d’Aquino “els estudiants” de Reus presentarà aquest dimarts 18 de juny, a les 19 hores la Sala Emili Argilaga del Centre de Lectura (CdL) de Reus el llibre Setmana Santa a Reus,1557-2023. 75 anys de la Confraria de Sant Tomàs d’Aquino “els estudiants”, 1948-2023, el qual ha anat a càrrec de Josep Fàbregas Roig, també membre de la junta de la confraria. La presentació la farà Marcel·lí Muñoz, pare de la Congregació de Fills de la Sagrada Família, i hi serà el mateix autor. L’activitat està organitzada per la Secció de Geografia i Història del CdL.

Sobre el volum, el president de la confraria, Eugeni Biosca, expressa que l’acte “clou la celebració del 75è aniversari de la confraria”. A més, “un dels grans blocs del llibre està dedicat a la celebració de la festivitat de la Setmana Santa a Reus, amb les confraries participants incloses”. Com a balanç, Biosca enumera alguns dels actes fets i objectes commemoratius elaborats per celebrar l’aniversari, com ara l’elaboració de postals, un mata-segells i una medalla de bronze dels 75 anys, així com una missa a la parròquia de Sant Francesc, una caminada popular i una exposició al Centre d’Amics amb diversos materials, com fotografies, i instruments que duen a les processons.

En paraules de l’autor del llibre, Josep Fàbregas, “se’ns va ocórrer la idea d’elaborar un llibre l’any passat, pels 75 anys de la fundació de la confraria, la qual va crear-se en el si del llavors Institut Gaudí. Per una sèrie de vicissituds no hi havia res escrit sobre els orígens de l’entitat i jo ja havia començat a recopilar dades per fer un llibre. Tinc, a més, força temps lliure, en estar jubilat, vaig ser professor d’Història Contemporània a la URV”. Per parlar de la confraria, però, “havia de parlar abans de la Setmana Santa de Reus, dels seus orígens, evolució, característiques que li son pròpies, incloent-hi, també, què va passar els anys de pandèmia”.

Quan es fa recerca, completa Fàbregas, “sempre hi ha coses que et sorprenen i he volgut parlar, també, de totes aquelles confraries existents a tot l’Estat vinculades a Sant Tomàs d’Aquino ‘Els estudiants’ i a les universitats. Ha estat interessant analitzar el fenomen”. El llibre té al voltant de 260 pàgines, ha comptat amb el suport de la Fundació Privada Mútua Catalana, i el seu procés d’elaboració ha estat “minuciós”, ja que “tot allò que hi surt està contrastat amb documentació consultada a l’Arxiu i a articles de premsa, com el Diario Español de temps enrere, així com programes d’actes antics i altres articles de congressos fets”. La confecció del llibre ha implicat, d’altra banda, “entrevistar-me amb persones coneixedores de la celebració de la Setmana Santa reusenca”.

Comentarios
Multimedia Diari