La jove pagesia del Priorat es reivindica entre aplaudiments

Publiquen un vídeo amb caràcter sarcàstic que critica les contradiccions de la societat i visibilitza les problemàtiques del sector

29 noviembre 2023 17:12 | Actualizado a 29 noviembre 2023 19:48
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Un aplaudiment per a tots aquells que esteu mirant aquest vídeo des d’un mòbil que val 1.000 euros perquè dieu que valoreu la qualitat, però després, un producte de pagès us sembla car». Així de reivindicatiu comença el vídeo editat per la Pagesia Jove del Priorat que, en els últims dies, ha revolucionat les xarxes socials.

Porta per nom ‘Aplaudiments de la Pagesia Jove del Priorat. Estima la terra de veritat’ i són dos minuts i mig en els quals joves pagesos i ramaders prioratins critiquen les contradiccions i doble moralitat de la societat, amb mòbils cars, però buscant els productes agraris més barats; fotografiar-se amb els arbres florits, però després no tenir cura de comprar ametlla de proximitat; o valorar la bellesa del paisatge, però no moure «ni un dit pels que la treballem de sol a sol amb fred gelat i calor insuportable». També n’hi ha per a l’administració, que «ofega la pagesia amb tràmits i burocràcia» o els que «en nom de la sostenibilitat ens volen omplir les terres conreables de centrals fotovoltaiques o eòliques de grans companyies.

El vídeo el van fer públic dissabte passat, però en poques hores ha rodat molt més del que preveien. «No esperàvem aquest ressò», reconeix Júlia Viejobueno, pagesa de policultiu. El vídeo ha travessat fronteres «tenim comentaris de punts com Galícia, fins i tot de França» i, de fet, «ens vam trobar que fins i tot algú l’havia compartit amb subtítols en castellà».

Estan rebent molts comentaris de suport, també d’altres agricultors del territori «perquè moltes de les nostres problemàtiques són compartides» a nivell global, recorda Viejobueno. Malgrat tot, també estan rebent crítiques. «Però no és un atac al consumidor, sinó que l’objectiu és crear debat», aclareix, i és precisament per aquest motiu que el vídeo té un caràcter reivindicatiu i sarcàstic. En tot cas, tota reacció és ben rebuda per aquest grup de joves pagesos que es volen visibilitzar.

Un grup per donar-se suport

El vídeo sorgeix després d’un any de trobades entre joves pagesos i pageses de la comarca, que han creat el grup Pagesia Jove del Priorat. «La idea és compartir problemàtiques i col·laborar entre nosaltres», exposa Júlia Viejobueno. Remarca que no són una associació, sinó «un grup molt obert i flexible» amb la idea «d’anar-nos trobant» i plantejar accions.

Des del grup recorden les dificultats per viure del camp mentre el despoblament de la comarca segueix avançant. «El sistema no ajuda», subratlla Viejobuneo. I és que, com recorda, entre les problemàtiques hi ha les dificultats per accedir a habitatge i a les terres. També defensen el policultiu, que al Priorat «no tot és vi, també hi ha ramaderia i altres cultius que s’han de preservar».

Comentarios
Multimedia Diari