Maspujols haurà de passar un altre curs sense la nova escola

Els treballs s’han de licitar de nou perquè l’anterior empresa va suspendre pagaments

23 agosto 2023 07:00 | Actualizado a 23 agosto 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La nova escola de Maspujols encara haurà d’esperar, almenys, un any més per ser una realitat. Les previsions inicials eren que aquest proper curs 2023-2024 comencés a les noves instal·lacions i, així, deixar enrere els mòduls prefabricats que acullen l’escola des de la seva obertura l’any 2008. La construcció es va encetar a principis de 2022, amb un termini d’execució de 18 mesos. Però al novembre passat, l’empresa que s’encarregava de l’obra va entrar en suspensió de pagaments i els treballs van quedar paralitzats.

Davant d’aquest escenari, s’ha hagut de treballar en un nou concurs públic i, com explica l’alcalde de Maspujols, José Antonio Rodríguez, ara s’està a l’espera que surti novament a licitació. Un procés que suposa l’alentiment d’unes obres ja encetades.

Un cop obert el procés de licitació i les empreses interessades s’hagin presentat al concurs, s’hauran d’adjudicar els treballs i, un cop formalitzat el contracte, les obres es podran reprendre. Rodríguez espera que això succeeixi a finals d’any, tot i que encara quedaran mesos de feina fins que l’edifici estigui llest i operatiu i almenys fins al curs 2024-2025 no es podria fer el trasllat. L’anterior empresa ja havia alçat part de la primera planta i faltava la segona.

Aquesta és una llarga reivindicació del municipi. I és que fa 15 anys que l’escola està ubicada en mòduls prefabricats. Havia de ser una solució provisional, però s’ha allargat molt més del previst. El projecte es va desencallar al ser inclòs als pressupostos de la Generalitat, amb una inversió de més de 5 milions d’euros, i finançat amb els fons europeus Next Generation.

La nova escola s’està construint entre el camí de les Borges i el de Rocabruna. D’aquesta manera, guanyarà en seguretat, ja que els mòduls prefabricats estan ubicats en una zona inundable. A més, l’edifici respondrà a les necessitats dels alumnes, també pensant en el creixement de la població: des del 2008, el municipi ha crescut en pràcticament 300 habitants. Més concretament, segons Idescat, al 2008 hi havia una seixantena de nens i nenes en edat escolar i, ara, en són més d’un centenar. Al setembre de fa 15 anys, quan l’escola va ser inaugurada, en feia 19 que no hi havia centre educatiu a Maspujols. Durant uns anys, la natalitat va baixar al municipi i les aules van acabar tancant. A partir d’aquell moment, els infants de Maspujols van anar a estudiar a les Borges del Camp. Però en els següents anys, el poble va tornar a guanyar infants, per la qual cosa es va treballar per recuperar l’escola.

Comentarios
Multimedia Diari