Un pessebre de clicks a la Casa Navàs de Reus amb fins solidaris

Solidaritat. Col·lectors Club crea un naixement amb Playmobil i una reproducció de Casa Navàs a escala click, i també recapten aliments per al Banc dels Aliments

24 diciembre 2021 07:40 | Actualizado a 24 diciembre 2021 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’entitat col·leccionista Col·lectors Club de Reus ja té muntat el seu pessebre de Nadal, el qual com ja va sent tradició té un vessant solidari. I és que, a banda de poder anar a veure’l a la seu del carrer de Sant Jaume, les persones que vulguin ajudar poden anar a portar aliments no peribles, els quals passades les festes es lliuraran al Banc dels Aliments.

Una de les peculiaritats conegudes del pessebre és que està fet a partir de clicks de Playmobil, amb tot luxe de detalls. «N’hi ha més de 150, de clicks; sense comptar bèsties i altres elements», assenyala el president de Col·lectors Club de Reus, Joan Carles Llop, acompanyat per un altre membre col·leccionista de l’entitat, Eugeni Biosca. 

Un dels mèrits de la construcció nadalenca, però, és que moltes de les estructures que no duen segell Playmobil estan elaborades per Llop, de forma artesanal, a partir de materials reciclats. Una de les creacions és, de fet, una de les grans novetats amb pinzellada reusenca: la reproducció a escala click de Casa Navàs, l’edifici modernista que acull la plaça del Mercadal de Reus. 

«Vaig trigar 20 dies sencers en fer Casa Navàs. No és idèntica, però, ja que l’hem concebuda a l’estil click, té detalls fets expressament per picar l’ullet a la marca de joguines», diu tot somrient. I és que, si a una de les parts de la façana –a la part central– hi ha uns bustos que miren a plaça, Llop els ha convertit en cares de Playmobil. 

La reproducció de l’emblema modernista la va fer a partir de plànols, «els quals vaig copiar a escala d’aquest tipus de ninots, és a dir, un metre és igual a quatre centímetres». Ha volgut ser coherent, també, i «he col·locat un mercat davant de Casa Navàs, com en temps enrere, el de la plaça del Mercadal», fa constar. 

D’altra banda, i quant a la part solidària, «Mossèn Estanis Figuerola, diada, és qui exercirà de punt de referència a l’hora de repartir els aliments que recaptem. Els vindrà a buscar a la seu, com altres cops», afegeix Llop. De fet, a banda d’aquesta recaptació, l’entitat ha aconseguit –fruit d’una subhasta solidària interna– aplegar 500 euros; els donaran a una ONG que lluita contra la neurofibromatosi, un trastorn genètic del sistema nerviós. 

Tornant al tema del pessebre, Llop declara que aquest està pensat per als més menuts i que «està creat a la seva alçada». I és cert, el naixement es pot veure molt millor si abaixem la mirada i ens posem arran de taula. «Hi ha elements amagats, animals petits, perquè quan vingui la canalla els trobi», concreta. Es refereix, per exemple, a diversos gats i una serp col·locada estratègicament.

Intèrprets i curiosos

Llop és a més un gran col·leccionista de Coca-Cola, ha recopilat una bona pila d’objectes de la marca i de ben antics. Per això, no podia mancar, a la instal·lació nadalenca, un petit detall de Coca-Cola. «El podem connectar a la tauleta i fer que, des d’aquest petit aparell, en surti música», ho diu tot demostrant-ho.
El pessebre ha estat concebut com a un de vivent. «Tenim clicks que reparteixen tiquets als visitants i hi ha operaris amb walkie. És com si els ninots nadalencs fossin intèrprets i els vestits de carrer fossin els curiosos que han volgut venir a fer el recorregut del pessebre vivent», resol. També s’hi poden veure periodistes, amb càmera de fotos i vídeo en mà, així com altres personatges particulars. 
Col·lectors Club de Reus és descrita per Llop i Biosca com a una entitat d’allò més participativa. «No deixem d’interactuar mai. Arran l’arribada de la pandèmia vam crear, fins i tot, diferents grups de WhatsApp, temàtics, per a cada col·lecció, som molt actius», explica. Els agrada, com dèiem, ajudar i gràcies a iniciatives com la del pessebre i les subhastes ho poden fer. «El col·leccionisme atrau tant a grans com petits», conclouen. 

Comentarios
Multimedia Diari