<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-THKVV39" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Whatsapp Diari de Tarragona

Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Activar els sentits per a trobar la tranquil·litat: nou projecte a la Fundació Villablanca de Reus

La Fundació Villablanca ha incorporat dos materials nous: el puf que abraça i un carro multisensorial. Són eines terapèutiques que ajuden a millorar l’atenció d’infants amb conductes d’alta complexitat

25 abril 2025 12:37 | Actualizado a 25 abril 2025 16:52
Se lee en 1 minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Obren la porta i una barreja d’olors surt de la sala. Primer sentit activat, diuen que és el més primitiu. Quan poso un peu dins, entenc la definició de multisensorial.

La Fundació Villablanca fa anys que treballa amb aquest mètode: la multisensorialitat, treballar els sentits. Això permet que una persona amb discapacitat intel·lectual i/o altres trastorns de neurodesenvolupament tingui més facilitat a l’hora d’interactuar amb l’entorn. També els ajuda a autoregular-se i que puguin recuperar un estat de tranquil·litat o mantenir-la.

Dins la sala hi ha dos usuaris. Són dos nois, pacients de la residència Àtria. Allà s’hi atenen persones menors d’edat amb discapacitat intel·lectual i que a més presenten una alta complexitat a nivell conductual.

Estan treballant amb una psicòloga i una fisioterapeuta amb els dos instruments nous. El primer, el puf que abraça. El pacient està assegut i amb una espècie de manta que el tapen. Aquests «braços» del puf pesen i aconsegueixen l’efecte d’abraçada. «Una abraçada és el que ens transmet sensació de seguretat, de protecció. Quan estem nerviosos necessitem una abraçada», explica l’Àngels Ortega, directora Assistencial a Villablanca. Encara que el puf funciona per si sol, també es pot potenciar amb un massatge extern: «Com més reactiu o nerviós pugui estar l’usuari, podem afegir-hi més estímuls», diu la fisioterapeuta de l’aula, Guruzne Urquidi.

Encara que davant la nostra presència sí que es posen una mica nerviosos, es veu clarament com funciona l’aula. D’uns infants que són reactius, segons ens han dit, se’ls veu i percep molt relaxats.

La segona eina que hi ha a la sala és la que més crida l’atenció: el carro multisensorial. També és la novetat. Compta amb diferents tipus d’estímuls: visual, auditiva, olfactiva i del tacte amb diferents elements com projectors, miralls, un aparell d’aromateràpia i un de música.

El més novedós d’aquest carro és precisament el que indica el seu nom: que es pot moure. «La idea que el nen vagi a la sala multisensorial de vegades es converteix en una dificultat increïble. Amb aquest carro, apropem el món sensorial a la persona, al seu espai, al menjador, a la dutxa si és necessari», ha detallat Ortega.

Fa anys que la Fundació Villablanca treballa amb l’estimulació multisensorial, però fa només uns mesos que ho fa amb els infants residents a Àtria. Expliquen que testegen constantment nous mètodes que els permeti estar tranquils i millorar la comunicació amb l’entorn. Aquestes noves eines van arribar fa unes setmanes, i compten amb el suport de la Fundació la Caixa.

Comentarios
Multimedia Diari