El Comitè Interdepartamental de Sequera ha acordat aquest dilluns que Catalunya torni a la situació de normalitat pel que fa a la sequera, amb l’excepció de l’embassament de Riudecanyes, que es mantindrà en prealerta. Aquesta actualització implica canvis en vuit àrees hidrogràfiques, que veuran modificat el seu estat actual.
D’una banda, l’aqüífer Fluvià-Muga, l’embassament de Darnius Boadella, l’Empordà i la Serralada Transversal passen d’estat d’alerta a normalitat. D’altra banda, el Consorci d’Aigües de Tarragona, els embassaments del Llobregat, del Ter i el sistema Ter-Llobregat també entren en normalitat, tot i que ho fan des d’una situació prèvia de prealerta.
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha fet l’anunci després de reunir-se a Madrid amb el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán. Paneque ha justificat el manteniment de la prealerta a Riudecanyes per la seva situació particular, tot i que ha indicat que les comissions de desembassament s’aniran reunint per fer-ne seguiment i valorar possibles canvis.
La consellera també ha posat èmfasi en la necessitat de mantenir el ritme d’inversions en infraestructures hídriques. En aquest sentit, ha avançat que abans de les vacances d’estiu es signarà el conveni entre Aigües Ter-Llobregat (ATLL) i Aquamed que permetrà iniciar la licitació per ampliar la dessaladora de la Tordera, una obra que ha qualificat com una “peça clau” per reduir la dependència de la pluja.
Paneque ha subratllat que, entre el 2022 i el 2025, s’han generat més de 300 hectòmetres cúbics de nous recursos, que han ajudat a compensar el dèficit d’aportacions naturals i han evitat que els embassaments quedessin buits durant més de 400 dies.
Els canvis en les unitats d’explotació seran efectius entre finals d’aquesta setmana i principis de la vinent, amb la publicació de la resolució del director de l’Agència Catalana de l’Aigua al Diari Oficial de la Generalitat. En aquests moments, els embassaments superen el 76% de la seva capacitat.
A més, Sant Feliu de Codines, que fins ara es trobava en situació d’emergència, també passarà a escenari de normalitat. Malgrat la millora general, les dessalinitzadores catalanes seguiran funcionant al 90% de la seva capacitat, i la consellera ha reiterat la necessitat de continuar impulsant actuacions estructurals per garantir l’abastament d’aigua a llarg termini.