Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Pas endavant per a la Comunalitat Reus Sud

    El projecte inicia la seva segona fase amb l’objectiu de fomentar la integració social

    17 agosto 2022 09:52 | Actualizado a 17 agosto 2022 09:52
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Temas:

    El projecte Comunalitat Reus Sud continua completant fases. La iniciativa destinada al desenvolupament humà i l’ajuda mútua, coneguda com a Comunalitat, ha fet el salt al Mercat del Carrilet. Una vegada definits els eixos a treballar sobre sobirania energètica, cultural, residencial, alimentària, econòmica i cures comunitàries, la iniciativa està actualment en un moment de desplegament.

    El programa, finançat pel Departament d’Empresa i Treball, compta amb cinc entitats activadores. Una d’aquestes és Reus Refugi i, un dels seus membres, Ricard Aragonès, en valora l’estat actual: «Hem estat al mercat i hi tornarem al setembre per a explicar millor la idea a la gent. Quines seran les activitats i jornades que farem al voltant dels diferents eixos de treball. Creiem que aquesta és una bona manera d’apropar-nos als veïns. Si organitzes una xerrada, potser no vindrà molta gent, però aquí et veuen». Respecte als objectius principals, busquen «inserir a 15 persones al món laboral i crear quatre projectes, un d’aquests amb activitat econòmica».

    Una d’aquestes iniciatives és la Xarxa de Dones, que neix amb la idea de «vertebrar i organitzar un punt de trobada entre les dones dels barris sud de Reus», afirma Aragonès. Actualment, el programa es troba en una fase inicial de debat i planificació. Els seus organitzadors esperen que les trobades mensuals permetin una ocupació col·lectiva major en altres projectes. En fases futures, no descarten «organitzar un congrés o una trobada entre moltes més participants, generant un espai on les dones tinguin veu pròpia».

    Una altra de les propostes millor rebuda als barris ha sigut el Wifi Comunitari, en el qual un conjunt de veïns comparteixen antena. El membre de Reus Sud destaca que «d’aquesta manera s’eviten els contractes individuals per a serveis que són col·lectius. Es mancomunen els recursos perquè surtin més a compte per a tothom, generant també una millor economia local». Els diferents projectes comencen a donar els seus primers passos, adaptant el pla general de la primera fase a les diferents dificultats.

    Un projecte de futur

    Amb una ordre atorgada per a un cicle de dos anys, la Comunalitat Reus Sud espera mantenir la parada al mercat durant tot el projecte, tot i aturar l’activitat durant l’agost. També confien poder continuar endavant més enllà del termini concedit. Segons Aragonès, «volem anar-ho prorrogant fins als vuit anys, sempre que es mantingui l’ordre». Esperen, per altra banda, augmentar la quantitat d’entitats associades, per a millorar els 350.000 euros atorgats per la Generalitat. «Actualment som cinc entitats», comenta Aragonès, «però les converses estan molt avançades amb algunes més, esperem poder ser-ne 10 o 12 en un futur pròxim». A part de tenir el seu espai cada dimecres al Mercat del Carrilet, també treballen al Centre Cívic Migjorn.

    l El projecte compta amb diferents representants de la societat reusenca. El Mas Carandell forma part del teixit municipal, plataformes ciutadanes d’integració com Reus Refugi, i cooperatives de caràcter social com Les abelles de Reus, Llars Familiars, i Icària Acció Socioeducativa, una agrupació dedicada a la formació de persones.

    Comentarios
    Multimedia Diari