Reus

«Que no sigui normatiu no vol dir que sigui erroni»

Tecnologies. Un reusenc crea el compte d’Instagram ‘El parlar de Reus’ on comenta les seves formes dialectals i variants fonètiques

Xavier Cuartero és el reusenc que ha donat a aquest projecte.FOTO: CEDIDA

Cristina Valls
Publicado por

Creado:

Actualizado:

En:

«Fa mesos que recollia lèxic divers i variants fonètiques per poder engegar una idea que tenia al cap i, durant el confinament, aquesta va prendre forma. Vaig pensar que seria un bon moment per començar», explica el reusenc Xavier Cuartero. Durant el mes de maig va posar en marxa un projecte lingüístic on poder donar visibilitat i posar en valor la riquesa del parlar reusenc.

Cuartero va crear, doncs, el compte d’Instagram ‘El parlar de Reus’ (@elparlardereus) a través del qual va fent publicacions singulars –dissenyades en tonalitats de blanc, negre i vermell– i comenta les formes dialectals i variants fonètiques del parlar de la capital del Baix Camp. S’hi poden veure paraules tan quotidianes com ‘aubercoc’, ‘fenya’ i ‘dillums’.

El projecte de Xavier Cuartero ha tingut una bona rebuda i suma més de 1.200 seguidors

«No sóc lingüista ni filòleg, tinc interès per la llengua i he demanat a gent coneguda, formada en l’àmbit, diversos consells. També vaig fer molta recerca en llibres i per internet», exposa. Durant la pausa, provocada per la pandèmia, ha dedicat el temps lliure a generar continguts per començar aquesta aventura, la qual l’ha empès a formar-se. «Vaig estudiar Belles Arts i volia que les publicacions també tinguessin un gran pes estètic i creatiu», esmenta.

Divulgació de la llengua

Les finalitats d’ ‘El parlar de Reus’ són divulgar i reivindicar el parlar de la ciutat. «És la nostra forma d’expresar-nos i l’hem de mantenir viva. Hem de lluitar per ella, no deixar-la només en l’ús de gent gran, que no sigui normatiu no vol dir que sigui erroni. El més important és que hi ha molta gent jove a Instagram. Potser, veient per la xarxa aquesta mena de continguts, s’animen a fer-la servir», defensa. Cuartero mira també d’interpel·lar la comunitat de seguidors a través d’stories, on proposa fer diferents quiz amb preguntes, o –mitjançant l’apartat de comentaris de les diferents publicacions– «crear debats», destaca.

Fins i tot, diu, que hi ha hagut gent que li ha comentat sorpresa que «fins el moment, pensaven que les paraules publicades només es feien servir a casa seva», apunta, i afegeix: «No ens hem d’avergonyir de fer servir el nostre parlar, perquè només l’hem sentit a casa nostra». El compte ha tingut una bona rebuda i, a hores d’ara, acull més de 1.200 seguidors. «M’he sorprès de com ha augmentat el volum de seguidors en poc temps. Veig que hi ha molt d’interès en el tema de la llengua i en la riquesa de les formes dialectals. Això és un aspecte curiós i que s’ha d’aprofitar, perquè la llengua esdevé una gran eina per comunicar», enraona Cuartero.

tracking