El retrat d’Eduard Toda dibuixat per Ramon Casas (1866-1932), artista vinculat a l’impressionisme i al Modernisme, que es pot veure fins al 7 de gener a l’exposició ‘Eduard Toda i Güell (1855-1941): de Reus al món’ al Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59), s’ha incorporat als fons del museu reusenc després que els descendents de Toda n’hagin fet donació. És la primera obra de Ramon Casas que s’incorpora al fons d’art de l’Institut Municipal de Museus de Reus.
Els quatre besnéts de qui va ser cònsol, historiador, escriptor, egiptòleg, bibliòfil i restaurador de Poblet han donat l’obra a llapis de Ramon Casas, realitzada cap al 1927, com a agraïment per la tasca de recuperació de la figura d’Eduard Toda que s’està portant a terme des del Museu de Reus i des de l’Ajuntament de Reus durant tot aquest any en el marc dels actes de l’Any Toda 2016, en els quals col·laboren la Diputació de Tarragona i el Departament de Cultura de la Generalitat.
La donació, anunciada per Teresa Toda Iglesia durant la inauguració de l’exposició al Museu el 30 de juny, coincideix amb el fet que diferents institucions i municipis catalans commemoren aquest any els 150 anys del naixement de l’artista Ramon Casas.
A més del retrat obra de Ramon Casas, la mostra del Museu de Reus en homenatge a Toda presenta diversos documents i cartes originals d’Eduard Toda que pertanyen a moments clau de la seva trajectòria personal i pública. Unes quantes de les missives són inèdites, com les adreçades al polític vilanoví Víctor Balaguer (1824-1901) o a l’escriptor tarragoní Josep Pin i Soler (1842-1927).
Entre els documents més rellevants s’exposen dos dels volums de la documentació generada arran de l’acord de pau entre Espanya i els Estats Units d’Amèrica després de la guerra de Cuba (1898), un procés de negociació en què va participar Eduard Toda com a cònsol expert en convenis internacionals.
També s’exposa un retrat inèdit d’Eduard Toda realitzat pel pintor anarquista italià Felice Vezzani, pintat el 1915, i que ha estat donat al Museu pel senyor Joaquim Masdéu Guitert, de la Selva del Camp. L’exposició ha estat comissariada per l’arqueòleg del Museu de Reus, Jaume Massó Carballido.
L’exposició ‘Eduard Toda i Güell (1855-1941): de Reus al món’ es distribueix en cinc àmbits que ressegueixen la vida i l’obra d’aquest fill il·lustre reusenc, qui va viure a un bon nombre de països (alguns considerats molt exòtics a la seva època) i va conèixer cultures ben diverses. Els àmbits són: De Reus a la Xina (1855-1882), Egipte (1884-1887), Catalunya i l’Alguer (1883-1889), Europa i Anglaterra (1889-1919), Escornalbou i Poblet (1919-1941).
Homenatge a l’Argentera
Precisament els pròxims dies, coincidint amb les festes locals del municipi de l’Argentera, pertanyent a la baronia d’Escornalbou, es faran actes en homenatge a Eduard Toda, en un dels quals participarà la besnéta de Toda, Teresa Toda Iglesia.
És previst que diumenge, 21 d’agost (18.00 h) es descobreixi una placa en record de Toda i a continuació, a la Societat, es realitzi un acte d’homenatge que inclourà parlaments de la descendent del cònsol i historiador reusenc i una conferència de Jaume Massó Carballido sobre la vida d’Eduard Toda i els seus vincles amb l’Argentera. Cap a les 20.30 h es preveu el passi del documental Les set vides d’Eduard Toda.