Un llibre recull entramat judicial del sumari de l'assassinat del General Prim

La presentació del llibre es portarà a terme el 30 de novembre a les 18:30 a la sala d’actes del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona i comptarà amb la presència de Joan Maria Thomas i Oriol Pi i Cabanyes

21 noviembre 2021 19:40 | Actualizado a 22 noviembre 2021 19:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per obtenir l’enorme informació que amaga el Sumari per l’assassinat del general Prim, era necessari transformar aquest sumari en un fitxer informatitzat i degudament indexat. Aquesta tasca suposava transcriure els 82 volums de que consta el sumari, més el volum corresponent al Apuntamiento que es va fer al respecte.

D’aquesta manera es podia accedir, comprovar i contrastar totes i cadascuna de les accions jurídiques portades a terme, el que suposava una nova lectura, molt més profunda del propi sumari contrastant aquesta lectura amb les lectures superficials portades a terme fins ara pels diferents autors que s’han apropat a aquesta part de la historia d’Espanya del darrer terç del segle XIX. Entre aquests autors trobem a Anton Pedrol Rius, José Rueda Vicente, José Antonio Pérez Abellán i, darrerament, en Javier Rubio.

El resultat de més de cinc anys de feina intensiva, és el llibre que es presenta i que posa d’una manera clara i fefaent, no només els falsos testimonis que degudament recompensats econòmicament van intervindré en els interrogatoris, sinó també les declaracions enrevessades que es varen portar a terme durant el procés per prefixar la culpabilitat dels que figuraven com als vertaders assassins del Comte de Reus.

En el llibre s'exposen els motius i arguments que eximeixen de tota culpa a dos dels principals encausats per l’enorme bibliografia escrita al respecte, en José Paul i Angulo i Antonio Maria d’Orleans, el Duc de Montpensier.

Deixem clar, d’una manera inconfundible, d’on provenien els impulsos intel·lectuals i els diners per a realitzar un dels crims que va canviar la historia d’Espanya del segle XIX. Els seus autors no ho van fer per aquests motius. Tenim que buscar, com es diu en el llibre que “el motivo, se esconde en lo más mezquino del corazón humano, en la envidia y en el rencor acumulado durante largos años”.

La presentació del llibre es portarà a terme el 30 de novembre a les 18:30 a la sala d’actes del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (C/ Santa Anna, 8) i comptarà amb la presència de Joan Maria Thomas i Oriol Pi i Cabanyes

Comentarios
Multimedia Diari