449 presos de la Model vindran a Tarragona

La presó Model tancarà al juny i es preveu reforçar el centre de Mas d'Enric amb uns 160 treballadors

| Actualizado a 24 diciembre 2019 23:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La presó Model de Barcelona tancarà abans d'aquest estiu, segons ha confirmat aquest dilluns el Departament de Justícia. Està previst que la presó més antiga de Catalunya deixi d'ingressar nous reclusos d'aquí a 15 dies i que l'últim pres en surti el mes de juny. A partir del 7 de març, la presó Brians 1, situada a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), es convertirà en el centre de preventius de Barcelona, mentre que el centre penitenciari de Mas d'Enric, al Catllar (Tarragonès), acollirà 450 nous interns i obrirà quatre mòduls pendents d'estrenar. Amb aquest tancament, la mitjana d'ocupació dels centres penitenciaris passarà del 67,4% al 72,9%, i la Generalitat disposarà de 2.656 places lliures.

El Departament de Justícia ha fet públic aquest dilluns el calendari de tancament de la Model, un centre penitenciari que va obrir portes el 1904 i que, per tant, acumula 113 anys en funcionament. Justícia assegura que, si no s'hagués decidit tancar, les instal·lacions de la Model necessitarien una inversió d'almenys 25 MEUR per resoldre riscos imminents vinculats a l'estructura i a les normes de seguretat de l'edifici. A més, la Conselleria remarca que la decisió s'ha pres després d'un "rigorós estudi de viabilitat” i amb l'aval del Parlament.

El 6 de març serà l'últim dia en què arribaran nous presos a la Model. A partir de l'endemà, tots els preventius ingressaran directament a Brians 1, que serà el nou centre especialitzat per a persones pendents de judici o de sentència de tota la demarcació de Barcelona.

Aquest tancament implica tres grans operacions de trasllat de presos. Les dues primeres començaran aquest mateix dimarts. El primer moviment consistirà en el trasllat d'interns de Brians 1 i Brians 2 cap a altres presons, tenint en compte el domicili i l'arrelament territorial dels penats. Les seves destinacions seran fonamentalment els centres de Mas d'Enric, Ponent, Lledoners i Quatre Camins.

El segon moviment consistirà en el buidatge de Brians 1 amb el trasllat dels seus intern cap a Brians 2. L'objectiu és deixar Brians 1 a punt per a rebre els presos preventius a partir del 7 de març.

I el tercer moviment consisteix en l'inici del buidatge de la Model. Els primers que abandonaran l'edifici de l'Eixample són 127 interns en tercer grau del Centre Obert 1, que comparteix recinte però que funciona amb independència de la resta de l'edifici. Aquests interns es traslladaran al Centre Obert 2, més conegut com la presó de Trinitat. Aquest traspàs començarà el 20 d'abril i es farà progressivament.

Justícia preveu que la reubicació dels interns en règim obert acabi la primera setmana de maig i que aleshores comenci el buidatge de la resta de reclusos. En aquell moment, ja farà dos mesos que els preventius ingressen directament a Brians 1 i a la Model només hi quedarà la meitat de la població actual, al voltant de 500 persones. D'aquesta manera, el Departament remarca que la presó s'haurà començat a buidar sense fer-hi cap trasllat, ja que el 80% dels preventius només hi passen 47,6 dies de mitjana.

Els interns que encara estiguin en presó preventiva a la Model es desplaçaran esglaonadament cap a Brians 1. Els penats acabaran a l'equipament penitenciari de la demarcació de Barcelona que sigui més proper al seu lloc de residència, amb Brians 2, Quatre Camins i Joves, i Lledoners com a possibles destinacions. Està previst que els últims interns abandonin l'edifici durant el mes de juny.

 

Mas d'Enric obrirà quatre mòduls

Una altra presó que jugarà un paper clau en el tancament de la Model és la de Mas d'Enric. Aquest centre penitenciari es va inaugurar ara fa 15 mesos i l'equipament està infrautilitzat. Disposa de 618 cel·les i d'una capacitat total de 1.022 reclusos. Ara, a la presó hi ha 379 interns, el 37,1% de la seva ocupació. D'un total de 9 mòduls, fins ara només se n'han obert 5 i els altres 4 estan pendents d'estrenar.

Justícia preveu que, entre abril i setembre, mentre l'operació de buidatge de la Model està en marxa, Mas d'Enric obri progressivament els 4 mòduls ara tancats. Els ocuparan 449 interns procedents fonamentalment de Ponent i Brians 1. La presó del Catllar reforçarà la plantilla amb 160 treballadors provinents de diversos centres. Justícia garanteix que, amb aquests moviments, 210 persones privades de llibertat estiguin internes més a prop de casa seva. Amb aquest calendari, les instal·lacions arribaran al nivell òptim de funcionament el mes de setembre, amb una població penitenciària estabilitzada a l'entorn de 800 reclusos.

Abans de l'arribada dels reclusos procedents d'altres centres, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) posarà en marxa una depuradora d'aigües residuals que prestarà servei tant a Mas d'Enric com al municipi del Catllar. La nova depuradora farà possible que el centre es posi al nivell òptim de funcionament.

 

Ocupació al 72,9%

Amb el tancament de la Model, els seus 732 preventius i 197 penats quedaran reubicats fent augmentar l'ocupació del conjunt d'equipaments penitenciaris un 5,5%. De fet, es passarà del 67,4% al 72,9%. La Generalitat disposarà de 2.656 places lliures, una quantitat superior a la suma dels llits dels centres de Lledoners, Joves i Puig de les Basses.

Mas d'Enric serà la presó amb més increment de població penitenciària. Amb l'arribada de 449 nous reclusos, se situarà en el 81% d'ocupació. Brians 2 incorporarà 221 reclusos, 100 arribaran a Ponent i 76 menors de 24 anys a Joves. A la resta d'equipaments, la població penitenciària creixerà un màxim del 8%. A més, el tancament de la Model no tindrà cap efecte a Puig de les Basses.

 

Decisió comunicada als sindicats

La Conselleria ja ha comunicat la decisió de tancar la Model a tots els sindicats amb representació en l'àmbit dels serveis penitenciaris, a qui ha proposat un calendari de reunions per a la negociació de les condicions dels trasllats dels professionals de la Model, que s'aprovaran en les pròximes setmanes en una reunió del Consell Executiu. A més, també ha proposat la creació d'un grup de treball amb els representants dels treballadors que es reuneixi cada setmana per avaluar específicament tot el procés de tancament de la presó.

El Departament ha insistit en el compromís que el tancament de la Model no comportarà acomiadaments i que, tots els funcionaris i interins de tots els centres tenen assegurat el seu lloc de treball. D'aquesta manera, Justícia remarca que hi haurà un increment general de la plantilla a tots els equipaments de règim ordinari i als centres oberts. El centre que tindrà un major increment de personal serà Mas d'Enric (160), seguida de Brians 2 (55), Puig de les Basses (53), Lledoners (51) i Brians 1 (50).

Justícia també destaca que la decisió de tancar la Model respon a quatre dècades de reivindicació de les entitats veïnals de l'Eixample Esquerre i que farà possible un nou espai per a usos cívics i socials. El Departament lliurarà les claus de l'edifici a l'Ajuntament aquest 2017.

 

Tres de cada quatre preventius són de fora de Barcelona

Només el 25% dels preventius de la Model tenen domicili a Barcelona. La resta són veïns de l'àrea metropolitana i d'altres comarques de la demarcació. La Direcció General de Serveis Penitenciaris incrementarà el pressupost dedicat als ajuts econòmics al transport per als familiars d'interns, que passaran de 18.000 a 36.000 euros. Aquests ajuts es vehiculen a través dels serveis socials d'execució penal, subordinats a criteris públics i iguals per a tothom. L'accés a Brians 1, el que serà el nou centre de preventius, està garantit amb transport públic, però tot i això el Departament garantirà més mitjans de transport en cas que la demanda ho requereixi.

A més, s'instal·laran 8 noves sales de videoconferència a Brians 1 per continuar garantint l'assistència jurídica gratuïta dels interns. Tindran capacitat per a 16.000 comunicacions l'any entre advocats i clients. Justícia recorda, que del total de 18.293 advocats de la demarcació de Barcelona, només n'hi ha 1.234 que s'hagin comunicat algun cop amb clients en presó preventiva durant el 2016, i la meitat d'aquests només han visitat la presó una o dues vegades en tot l'any.

 

Comentarios
Multimedia Diari