Batet (CiU) cerca un pacte per garantir l'estabilitat a Valls

Després d'haver perdut 4 regidors, un acord amb ERC seria la forma d´assegurar-se un govern estable

| Actualizado a 22 mayo 2017 18:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A l’Alt Camp es presenta una situació estable en pràcticament tots els ajuntaments amb victòries que arriben a la majoria absoluta en molts dels casos. En alguns es dóna continuïtat al govern que ja hi havia fins al moment, com el cas de Vallmoll, on Josep Lluís Cusidó (PSC-CP) seguirà al capdavant del consistori, mentre que en altres s’ha apostat pel canvi.

Cabra del Camp és l’exemple més clar, on la força més votada ha sigut Cabra en Comú. Es tracta d’un grup de veïns del poble que per aquestes eleccions havia decidit unir esforços i, finalment, ha aconseguit la majoria amb 5 del 9 regidors del consistori.

Ha sigut a la capital de la comarca on aquesta hegemonia s’ha trencat amb la pèrdua de quatre regidors per part de CiU: del número 13 al 9. El partit perd la comoditat de què gaudia i ara arriba el moment dels diàlegs i les converses amb les diferents forces, ja que, tal com apunta Albert Batet, el que es vol és un «govern estable».

Es podrien plantejar diferents escenaris en el consistori vallenc. Un és el que proposa Ramon Font des de Compromís per Valls-ICV: la unió dels partits d’esquerra per crear una oposició forta contra CiU. De fet, si ERC, CUP, Compromís i PSC pactessin, sumarien 11 regidors, dos més que Convergència, i podrien governar.

Però serà difícil que això es produeixi, d’una banda, perquè són agrupacions molt diferents i seria complicat que arribessin a algun tipus d’acord, i de l’altra, perquè la CUP ja ha anunciat que no pactarà amb ningú, tot tancant les portes a qualsevol situació que no sigui fer oposició des de les seves pròpies sigles.

L’altre possible escenari, i el més probable, és un acord entre CiU i ERC. Tot i que el cap de llista dels republicans, Jordi Cartanyà, afirmava diumenge a la nit que «no pensava en pactes», aquesta seria l’opció més plausible pels republicans. És la seva oportunitat per poder tornar a governar l’Ajuntament de Valls, un fet que no es produeix des dels anys 90, quan ERC va arribar un acord amb PSC i Jordi Castells va ser l’alcalde de la ciutat entre 1995 i 2001.

A diferència del pacte entre esquerres, en aquest cas únicament s’haurien de posar d’acord dues forces polítiques, tot sumant un total de 13 regidors.

Pel que fa a CiU, aquesta seria també l’opció més favorable. Seria la manera d’assegurar-se un govern mínimament estable i comptant amb ERC com el pont amb altres partits d’esquerra com la CUP o Compromís. Si no hi ha acords, també podria passar que CiU governés amb minoria, un escenari que podria donar peu a la inestabilitat del consistori.

On també seran necessaris els pactes serà a Aiguamúrcia, on Convergència i Unió ha aconseguit la victòria, però no la majoria, i Tots Som Aiguamúrcia han aconseguit entrar al consistori amb 2 regidors. Tot fa pensar, però, que CiU tornarà a pactar amb el grup d’independents, la situació que ja s’ha donat en aquesta última legislatura.

Quant a Alcover, el segon municipi més gran de l’Alt Camp. Alcoverencs pel Canvi seguiran per quatre anys més al govern, però amb nou alcalde: Albert Figueras, que substitueix a Anton Ferré. El partit continua tenint la majoria absoluta, però la CUP ha entrat amb força al consistori amb 3 dels 13 regidors.

Comentarios
Multimedia Diari