Història
Els Cal Gregori de Cabra del Camp: d'un intent d'assassinat del rei Alfons XII a l'exportació de vi
La Sala 1-O de Cabra del Camp acollirà dues xerrades els dies 12 i 19 de juliol per parlar de tres familiars i les seves històries de contrastos: els germans Joan i Gregori Oliva Moncusí i el seu cosí germà Joan Esplugas Moncusí

D'esquerra a dreta, Joan Oliva Moncusí, Gregori Oliva Moncusí i Joan Esplugas Moncusí.
Qui eren Joan i Gregori Oliva Moncusí? I Joan Esplugas Moncusí? D’un boter anarquista que va intentar assassinar el rei Alfons XII, a dos empresaris que van crear una companyia d’exportació de vins. Un va acabar sent diputat a les Corts Espanyoles, i l’altre, un important prohom establert a Tarragona, molt lligat al port.
Tots són família: en Joan i en Gregori Oliva Moncusí, germans nascuts a Cabra del Camp, de Cal Gregori; en Joan Esplugas Moncusí, cosí dels germans Oliva, aquest nascut a Barberà de la Conca. La història de la família està tenyida de llums i ombres, detalls que es desvetllaran en dues xerrades que veïns de Cabra del Camp han organitzat per aquest dissabte, 12 de juliol, i el proper dia 19, a la Sala 1-O a les 18 h.
Però prèviament, en Jordi Juncosa, veí del poble dedicat a la genealogia, ens dona alguns detalls d’aquests tres personatges. «Un cop l’any, volem fer valdre a persones nascudes o relacionades amb el municipi», exposa Juncosa. Enguany, la idea era centrar-se amb Joan Oliva i el seu intent fallit d’assassinar el rei Alfons XII, el 1878. «Però no tenia sentit centrar-nos amb aquest fet puntual mentre que dos membres de la mateixa família van ser rellevants», diu Juncosa. I és per això que es va decidir obrir el focus.
En Gregori era el gran dels Oliva. Eren diversos germans, però tan sols tenia un germà home, que era en Joan Oliva Moncusí, nascut el 1855. D’ideologia anarquista, amb gairebé 23 anys va intentar assassinar el rei Alfons XII, disparant dos cops amb un revòlver el 25 d’octubre de 1878, al carrer Major de Madrid. El monarca va resultar il·lès, i Oliva va ser detingut i condemnat. La família va demanar l’indult, sense èxit, i el 4 de gener de 1879 moria al garrot vil. No obstant, «hi ha un fet curiós i és que el rei va atorgar una pensió a la filla de Joan Oliva», relata Jordi Juncosa.
El seu germà Gregori va seguir uns passos totalment distants als d’en Joan. Ell i un cosí germà per part materna, en Joan Esplugas Moncusí, van emprendre una «aventura exportadora». Primer s’instal·len a Tarragona, i després es traslladen a París i posteriorment a Londres, començant una activitat d’exportació vinícola als mercats francès i britànic, arribant a obrir oficina a París, Londres i Liverpool. També van introduir peus de ceps americans al Camp de Tarragona i a la Conca per fer front a la fil·loxera. Per la seva banda, Esplugas va iniciar carrera política, arribant a diputat a les Corts Espanyoles, a més de, prèviament, alcalde de Barberà de la Conca. Quant a Gregori Oliva, es va acabar establint a Tarragona, sent un personatge important.
«Són històries de contrastos dins d’una família», recalca Jordi Juncosa. Tots els detalls s’explicaran en aquestes dues xerrades. La primera serà aquest dissabte, amb Jaume Camps, historiador de Joan Oliva; i Joan Fuguet, sobre Joan Esplugas. El 19 de juliol, la xerrada anirà a càrrec de Josep Baiges i serà sobre Gregori Oliva i s’obrirà una taula rodona.