El Museu Terra de l’Espluga de Francolí ha acollit avui la presentació del Festival de les Variants Dialectals de la Llengua Catalana ‘Posa-hi tu l’accent’, que se celebrarà entre el 27 i el 29 de setembre. La iniciativa, impulsada pel Casal de l’Espluga, neix del llibre de Jordi Crespo, El Penyic al Perxe, que l’editorial La Musca va publicar l’any 2021 i que recull paraules i expressions pròpies del parlar espluguí.
En aquest sentit, el coordinador del festival, Òscar Palau, ha assegurat que els objectius de la iniciativa són promocionar i posar en valor la riquesa de les varietats dialectals de la llengua catalana. «El català no és només l’estàndard, en realitat, el que es parla al carrer és molt més divers i més ampli, i al final, és el català més col·loquial el que s’està perdent».
La programació, que encara s’està acabant de tancar, començarà el divendres 27 amb el concurs Picalletres Conca, on prendrà part l’alumnat de 2n d’ESO de tots els instituts de la Conca de Barberà. La professora i membre de l’organització, Elisenda Rosell, ha explicat el funcionament d’aquesta primera activitat del festival, on els alumnes rebran un dossier en el qual podran trobar paraules del parlar de la Conca, i que formen part del subdialecte tarragoní.
«Serà un concurs lingüístic on hauran de demostrar el seu coneixement de les paraules. Es valorarà la capacitat que hagin tingut aquests alumnes de reconèixer i identificar paraules dels nostres parlars de la Conca de Barberà», ha comentat Rosell.
Finalment, el festival s’inaugurarà a la tarda, on començaran els diferents blocs temàtics plantejats. En primer lloc, un bloc filològic amb una taula rodona, una ponència i una representació de l’obra de teatre El rovell de l’ou. Dissabte hi haurà el bloc pedagògic i el literari al matí, i a la tarda serà el torn del bloc promocional i el bloc musical, on participaran músics de l’escena catalana com Roger Mas o Joan Reig, entre altres artistes.
El cantautor solsoní ha relatat que l’Espluga és un lloc «ideal» per celebrar aquest festival. «És un indret clau on, en molt pocs quilòmetres, canvien molt els accents. Crec que és una cosa que valdrà molt la pena». Per la seva banda, el músic constantinenc ha destacat: «És molt oportú aquest festival en el moment en què estem i és molt important que tots els accents del català estiguin presents i que la gent els reconegui i els faci seus».
El diumenge tancarà el programa un bloc periodístic sobre l’ús de la llengua als mitjans. Les inscripcions al festival ja estan obertes i totes les activitats seran gratuïtes menys l’obra de teatre del dia 27 i el concert del 28.
La iniciativa compta amb la col·laboració d’institucions com la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, així com d’entitats en defensa de la llengua, com Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Ramon Muntaner o la Fundació Carulla.
La programació començarà el divendres 27. Foto: Roser Urgell