Camp

Patrullant per preservar i protegir el medi ambient

Els vuits agents de la Unitat Regional dels Mossos d’Esquadra patrullen cada dia pel medi rural

Inspecció de l’àrea forestal de Sant Josep de Montblanc amb els agents rurals.Foto: Àngel Juanpere

Publicado por

Creado:

Actualizado:

En:

La major part de la seva tasca està relacionada amb els residus i els animals. Però en les últimes setmanes, arrel de la important pujada de temperatures, els agents de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) dels Mossos d’Esquadra del Camp de Tarragona han centrat la seva tasca en la inspecció de les àrees forestals recreatives. Al Camp de Tarragona n’hi ha unes 80, «hem aconseguit que en clausuressin unes deu pel seu perill». Enguany les han revisat, conjuntament amb els agents rurals, pràcticament totes. No n’han hagut de tancar cap.

Les inspeccions van començar fa un mes, quan arriba l’època d’alt risc. Les comarques on n’hi ha més són Conca de Barberà i Priorat. Controlen que les barbacoes siguin correctes, que els mataguspires estiguin instal·lats o que es respecti la franja de seguretat de 25 metres. «Enguany no hem detectat cap infracció greu», comenta el caporal de la unitat. «Sí que s‘ha aixecat acta d’algun hidrant d’on no surti aigua o alguna franja de protecció que no és del tot correcte». I aquesta feina de prevenció s’allarga durant els mesos més problemàtics, comprovant per exemple columnes de fum. En les darreres setmanes ja han localitzat restes de foguera a la vall del Glorieta, entre Alcover i Mont-ral, però els autors ja no hi eren.

Actualment, la unitat està formada per un caporal i set agents. Va ser creada el 2011 i el seu embrió foren els grups rurals que abans havia a cada comissaria. Són la policia del medi ambient. Vetllen per la seva preservació i persegueixen tot aquell que hi vulgui atemptar.

Paral·lelament amb tota la tasca de prevenció d’incendis forestals, també hi ha el control dels espais naturals, principalment durant la primavera-estiu. Es vigilen les acampades o les cremes a zones que poden resultar molt problemàtiques, com ara Mont-ral, la Febró, Capafonts, les valls del Brugent i del Glorieta, etc. El 2020 van detectar una macrofesta a la Mussara, amb unes 30 persones que tenien els vehicles en rotllana. «Vam demanar la presència de l’ARRO. Un dels participants va ser detingut per un delicte contra la salut pública i els altres, denunciats administrativament». En els espais naturals també efectuen el control d’accés motoritzat, com al Parc Natural del Montsant o al Paratge Natural de Poblet. «Algun motorista se’ns ha fugat en aquesta darrera zona i al final va caure per un barranc».

Abocaments

«El que més feina ens dona és tot el relacionat amb els residus», comenta el caporal de la unitat. Una de cada cinc accions que fan està relacionada amb aquest àmbit. «Ens trobem amb molts residus», diu el caporal, «després d’una treva durant la pandèmia».

La majoria de restes localitzades són de construcció. «Ens sobta molt el recorregut d’aquests residus», reconeix el caporal. I ho exposa amb exemples. Material procedent de la remodelació d’un pub de Reus s’ha localitzat a la Mussara (Vilaplana). El responsable no tenia llicència d’obres i els agents van aixecar acta, que es va enviar als dos Ajuntaments afectats i a l’Agència de Residus de Catalunya. Un altre cas que posen és el d’un abocament localitzat a Botarell procedent del buidatge d’un local embargat a Cunit.

Els agents recorden la problemàtica que havia darrera el barri de la Floresta a Tarragona, amb abocaments incontrolats. «Vam denunciar un firaire de màquines recreatives. També unes set persones, algunes enxampades in fraganti per agents de paixà».

En els casos que hagi un risc greu per a les persones o per al medi s’obren diligències penals, que són enviades a la Fiscalia o al Jutjat.

«Però també trobem molts residus procedents de plantacions de marihuana». Caixes, voluminosos, restes de torretes, torretes petites d’esqueixos, restes vegetals o de fertilitzants, llums trencades, etc. És el material abandonat que localitzen darrerament procedents de plantacions indoor de marihuana.

Els animals

L’atenció als animals en tots els seus amplis aspectes comporta pràcticament el 16 per cent de les actuacions dels agents de l’URMA. Durant una intervenció en una plantació de marihuana es van fer càrrec d’un cadell pitbull, d’uns cinc mesos. El propietari va dir que se l’havia trobat. Els agents li van instar a portar-lo al veterinari, però no ho va fer. Altres vegades investiguen si l’animal ha estat robat. «Però la majoria no acaben en comís».

En una altra plantació de marihuana van localitzar un gos, un pastor alemany, sostret quan encara era un cadell. En aquests cassos de droga, els agents fan un seguiment de l’amo perquè, en el cas que ingressi a presó, ells gestionen un lloc per a l’animal. En un altre plantació de Reus van decomissar un rottweiler que estava greument ferit, amb un tall al coll. L’animal s’ha recuperat a L’Última Llar de Reus i qualsevol interessat el pot adoptar.

També s’han trobat amb casos greus, con un rottweiler localitzat darrera la comissaria de Mossos de Campclar (Tarragona) lligat a un cotxe, amb les orelles tallades i amb moltes ferides. El propietari va ser imputat. Una de les investigacions que estan actualment en curs és la mossegada d’un gos a una nena a Vilaverd el 4 de maig. En el seu moment els Mossos li van dir al propietari de l’animal que l’havia de tenir en custòdia, però el va donar, «i ara no el localitzem».

Però no totes les gestions que fan amb animals estan relacionades amb gossos. El 2020 van comissar al barri reusenc de Sant Josep Obrer dos iacos (una mena de lloros) que no tenien cap tipus de documentació. És obligatori perquè es tracta d‘una espècie exòtica i està inclosa a la llista Cites (Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres). A més, és un tipus d’au de la qual darrerament hi ha hagut diversos robatoris.

I per feinada la que van tenir per localitzar el propietari d’un altre iaco. Un veí de Madrid que un cap de setmana estava de pas per l’àrea de servei de Montblanc de l’autopista AP-2 va trobar-se amb un exemplar d’aquesta au. Ho va comunicar al 112 i a l’Ajuntament de Montblanc. Va oferir com a solució quedar-se’l provisionalment. Els agents de l’URMA van començar a fer gestions amb diferents administracions per localitzar el propietari. Finalment, a través de la Policia Local de Montblanc, van saber que podria ser un home que s’havia allotjat en un càmping de la localitat. Van obtenir les seves dades i el van localitzar a París. «vam aconseguir crear un grup de Whatsapp a tres bandes per parlar. Finalment, l’amo va anar a Madrid a recollir el seu iaco».

A Calafell van analitzar tres dies de gravacions per identificar qui havia posat verí al carrer

També han investigat suposats enverinaments de colònies de gats. «S’han fet necròpsies i normalment s’ha determinat que la mort havia estat per malaltia». Però a Calafell sí que es va poder determinar que havien estat enverinats, però no es va poder determinar per part de qui.

A Calafell «ens va entrar un avís per un gos mort després d’haver menjat alguna cosa al port. L’animal era d’un francès que tenia un vaixell. El gos anava passejant, s’atura a menjar i als pocs minuts fa coses estranyes, es plega». El veterinari va determinar que era enverinament. També va resultar afectat un gat. «A través de les càmeres de seguretat, i després de visionar tres dies de gravacions, vam veure un home que era qui havia deixat el menjar. Aquest s’havia queixat que els gats li ratllaven el seu vaixell». Se’l va denunciar per via penal.

Control de la pesca

El control de l’activitat pesquera en tots els seus vessants és part de la tasca també dels agents de l’URMA. Una part de la seva feina és vetllar pel que arriba a les llotges, tant abans d’entrar, durant i a la sortida «perquè no surti peix sense etiquetatge. A vegades existeix picaresca entre els mariners. Aquests es poden quedar per a ells tres quilos».

Però on realment tenen més feina és en controlar els pescadors recreatius. «Se’ls controla si tenen llicència, si porten arts prohibides i si les espècies que porten es poden pescar». Durant l’any passat es van posar moltes denúncies per pescar dins els ports, una pràctica que està prohibida.

Part de la tasca la fan també als rius, principalment de control de les repoblacions de peixos, especialment en els dies posteriors a l’alliberament d’exemplars, «però no hem trobat infraccions». Sí que s’ha multat gent a l’embassament dels Guiamets per pescar sense llicència. En canvi, no se’n posen al del Catllar perquè no s’hi pot pescar.

Entre pinyes, contaminació lumínica i sacrificis il·legals de xais

En la seva tasca diària, a vegades els agents de l’URMA es troben en situacions que surten fora de l’habitual. A finals d’octubre de l’any passat, els Mossos van rebre l’avís d’una gran quantitat de pinyes dins d’una nau d’una propietat privada de Santa Coloma de Queralt. L’URMA va iniciar una investigació que va permetre identificar el presumpte autor d’una recol·lecció il·legal, un veí d’Aguiló que s’enfronta a un expedient sancionador que pot arribar fins als 600 euros.

El 4 de maig de l’any passat van denunciar els propietaris d’un terreny urbà ubicat entre els carrers Siurana i de Ventura Gasol de Reus per contravenir les normes d’enllumenament per a la protecció del medi nocturn. Els agents van comprovar que el sistema d’il·luminació exterior d’aquesta finca projectava el flux lluminós directament cap al cel, un fet que pertorba les condicions naturals del medi nocturn i en general pot tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient.

I el juliol del mateix any van localitzar a Vilaverd una explotació il·legal que estava matant xais per a la Gran Festa del Sacrifici musulmana (Eid al Adha). Els agents van comprovar que la granja tenia permisos per a tenir xais i cabres però que en cap moment estava preparada per a ser un escorxador, ja que les condicions sanitàries no eren les adequades per sacrificar aquests animals i la llei espanyola només permet el sacrifici en escorxadors homologats. L’explotació va ser clausurada per la Generalitat.

Durant el darrer mes han inspeccionat l’estat de les vuitanta àrees forestals recreatives

Gos decomissat en una plantació de marihuana a Reus que tenia un tall al coll.Foto: Àngel Juanpere

Abocament de residus a la riera que està entre Reus i Riudoms.Foto: Àngel Juanpere

Els agents en un control
fet al port de Cambrils.
Foto: Àngel Juanpere

tracking