Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Quan Les Peces d’Albinyana va ser Entitat local menor

Es va intentar que també fos municipi independent

| Actualizado a 21 noviembre 2022 20:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El nucli de Les Peces d’Albinyana va ser entitat local menor entre 1924 i 1939.

Era una forma d’administració local espanyola que, segons l’Estatut Municipal de 1924, es un «agregat, parròquia, llogaret, caseria o vilatge que, essent dins d’un municipi i constituint un nucli separat d’edificacions, formen un conjunt de persones i béns amb interessos col·lectius diferenciables dels generals del municipi».

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès guarda la documentació de l’entitat local menor de les Peces que havia estat conservada a la parròquia del Sagrat Cor de les Peces. Aquesta documentació permet aprofundir en l’estudi del desenvolupament d’aquesta entitat local menor.

Reivindicació veïnal

En el cas de les Peces es va aconseguir per una reivindicació veïnal històrica.

El 20 de febrer de 1927 Bartolomé Casellas Saperas, alcalde d’Albinyana, donà a conèixer a la Comissió Permanent la sentència del Tribunal Provincial Contenciós Administratiu, per la qual es concedia a les Peces el reconeixement d’entitat local menor.

$!Quan Les Peces d’Albinyana va ser Entitat local menor

Dos mesos després es va constituir la Junta Parroquial d’aquesta entitat per sentència dictada pel Tribunal Provincial el 22 de desembre de 1926.

Comissió municipal

Es van nomenar Joan Navarro Coll, com a president, i com a vocals, Salvador Mañé Jané, Salvador Casellas Gustantí, Antoni Marlés Mañé, i com a vocals suplents Ramon Casellas Mañé i Joan Navarro Jané. Tot seguit, es va constituir la comissió municipal permanent presidida per Joan Navarro Coll i actuant com a vocals Salvador Mañé i Salvador Casellas.

El 1933, Joan Navarro Coll, com a president de l’entitat, va sol·licitar poder constituir-se en municipi independent, un propòsit que no es va aconseguir. El 1935 va obtenir la condició de submunicipi.

L’arribada de la Guerra Civil no va permetre continuar amb la reivindicació i, una vegada acabada la guerra, es va dissoldre.

$!Quan Les Peces d’Albinyana va ser Entitat local menor

Entre els documents conservats destaquen dos padrons d’habitants de 1928 i 1930, documents comptables i el reglament de la societat Fomento de Primera Enseñanza del barri de les Peces, elaborat el 20 de febrer de 1926 per una comissió formada per Ramon Mañé Grimau, Pau Güixens Canals, Cristòfol Jané Vidal, Gregori Güell Grimau i Antoni Marlés Mañé.

L’escola de les Peces s’havia inaugurat el 13 de desembre de 1924. També cal mencionar l’únic llibre d’actes conservat (1931-1934). Gràcies a Manuel Bofarull Terrades es conserven anotacions dels llibres d’actes d’aquesta entitat de 21 d’agost de 1925 fins al 22 de gener de 1939, els quals va poder consultar en el seu dia.

$!Quan Les Peces d’Albinyana va ser Entitat local menor

Les Peces han estat objecte de treballs de recerca com el de Manuel Bofarull Terrades titulat Notícies de les Peces (1994), dipositat a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès i el de Marc Casellas Sequera titulat Les Peces, una voluntat de ser” (2018).

L’inventari i el llibre d’actes conservat es poden consultar al portal Arxius en línia.

FOTOS: Arxiu Comarcal Baix Penedès

Comentarios
Multimedia Diari