Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Vimbodí projecta un segon embassament d’aigua per garantir-ne l’abastiment

El consistori vol tirar endavant una obra que ja es va proposar l’any 2008, però que finalment no es va fer. Ara creuen que és un bon moment, i més amb la sequera que hi ha

| Actualizado a 03 febrero 2023 10:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Vimbodí i Poblet vol poder tenir un segon emmagatzematge d’aigua. L’espai el tenen, i l’any 2008 aquest plantejament ja el van posar sobre la taula. L’alcalde del municipi, Joan Canela, explica que la intenció és fer un segon embassament just al costat del que hi ha ara.

El projecte que es va iniciar el 2008 s’ha actualitzat, i també ho han fet amb els preus, ja que han canviat molt respecte a aquell any, però han de buscar finançament. La Diputació de Tarragona va ser l’encarregada de tirar endavant l’actualització, i renovació d’allò que s’havia proposat fa 15 anys. «Veient la sequera que estem patint, creiem que cada cop és més necessari comptar amb el segon emmagatzematge d’aigua», apunta l’alcalde.

Assegura que tenen espai suficient per tirar-lo endavant, el problema és el finançament que l’estan buscant, i l’han de trobar. El cost de tot el projecte és d’entre 800.000 i 900.000 euros, i estan parlant amb diferents administracions i optant a subvencions per poder-ho fer. Canela diu que «si no es pot fer enguany, continuarem treballant per dur-lo a terme, perquè l’espai i el lloc el tenim». De fet, l’alcalde comenta que just al costat d’on hi ha l’emmagatzematge actual hi ha uns terrenys que són públics, i per tant només s’ampliaria la capacitat.

A través del segon embassament podrien comptar amb 100 milions de litres quan tots dos estiguessin plens. Això, en èpoques de sequera, com la que es viu des de fa mesos, garantiria l’abastiment del recurs, especialment al Monestir de Poblet. Canela explica que durant tot l’any el Monestir té un abastiment propi, que és insuficient si no plou, i hi ha una canonada des de Vimbodí, que quan ho necessiten fan que els arribi aigua.

Amb necessitat

A la Conca de Barberà hi ha diferents municipis amb problemes d’abastiment d’aigua. L’Espluga de Francolí fa mesos que està amb restriccions, hi ha diferents hores del dia, que no poden utilitzar l’aigua. A Vimbodí l’alcalde, Joan Canela, comenta que tenen reserves per l’aigua que dóna el Bosc de Poblet.

L’aigua que tenen ve de les valls del Bosc de Poblet, i encara n’han tingut. Però reconeixent que durant els mesos de novembre, desembre, gener... sol ser una època que la pluja proporciona el recurs per poder aguantar tot l’any, però això no està passant enguany. Per aquest motiu, l’alcalde reconeix que: «si no plou, a partir de Setmana Santa, que és quan comença a haver-hi turisme, podríem patir, i tenir dificultats».

Canela assegura que es va «cap a l’escassetat d’aigua amb el canvi climàtic», i per això és important poder fer el segon emmagatzematge, «no esperar a quedar-nos sense per executar el projecte». Des del municipi són conscients que el canvi climàtic afectarà els recursos hídrics que hi ha arreu del territori, i per aquest motiu, consideren que el projecte és molt important, no pera ara, però sí per d’aquí a uns anys. Per tant, el tiraran endavant si no és durant el 2023, serà pròximament.

Comentarios
Multimedia Diari