El TSJC ordena aplicar ja el 25% en castellà a les escoles

El Govern, que té dos mesos per implantar la sentència, diu que es donarà per assabentat davant de la cort però assegura que no farà canvis i que prepara «un desplegament normatiu»

21 enero 2022 19:30 | Actualizado a 22 enero 2022 07:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va declarar ferma ahir la sentència que imposa un 25% de classes en castellà a les escoles de Catalunya, i ha donat un termini de deu dies a la Generalitat perquè comenci a aplicar-la, amb un màxim de dos mesos de termini. En la seva resolució, que pot ser recorreguda, la lletrada de la sala contenciosa del TSJC decreta la fermesa de la sentència que el tribunal va dictar al desembre del 2020, una vegada el Suprem ha decidit no admetre a tràmit el recurs de cassació interposat per la Generalitat contra el veredicte.

La sentència ordena a la Generalitat garantir que el castellà sigui llengua vehicular, com a mínim, en el 25% de les matèries de les escoles de Catalunya. El Govern ja ha anunciat que no introduirà cap canvi en el model d’immersió lingüística.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, manifestà ahir a través del seu compte a Twitter que «el català no es toca i l’escola catalana tampoc». «No permetrem que es posi en risc la cohesió social», afegí. El president Aragonès explicà que «estem treballant en el desplegament normatiu per reafirmar el model d’escola catalana» i diu que «ja n’hi ha prou de polititzar l’educació».

En sentit anàleg, el conseller d’Educació, Josep González Cambray, manifestà que la resolució del TSJC «no canvia res», per la qual cosa la Generalitat «seguirà aplicant la Llei d’Educació de Catalunya (LEC)». Segons el conseller d’Educació, el seu departament respondrà al TSJC quan rebi la comunicació del tribunal, i encara que no avançà ahir els termes de la resposta, sí que subratllà que des de la Generalitat se seguirà «donant compliment a la LEC».

La LEC, manifestà el conseller, «marca que, en acabar l’etapa d’educació obligatòria, els alumnes han de tenir assumides les competències en llengua castellana i catalana». González Cambray lamentà «la judicialització» que pateix el model educatiu català, malgrat que «ha estat d’èxit i de cohesió social durant dècades». També confirmà el compromís del Govern de «desplegar un nou marc normatiu per enfortir i normalitzar el model lingüístic a Catalunya».

Des d’Òmnium Cultural, el seu encara president, Jordi Cuixart, fa una crida a «defensar el model d’escola catalana» i demana «que s’ignori la sentència». «Fa falta que es protegeixi el professorat i l’alumnat, i també que es garanteixi la cohesió social», manifestà ahir Cuixart en un missatge difós a Twitter. Segons el president d’Òmnium, «no es pot acatar una sentència que ataca l’escola, la llengua i la convivència», per la qual cosa demana «blindar un consens bàsic, exemple de cohesió i orgull de país».

«Un malson»

La presidenta de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe, Ana Losada, que es felicità perquè «la immersió passarà a ser una cosa del passat», expressà tanmateix el seu temor al fet que el Govern presenti un recurs de reposició a la resolució del TSJC sobre el 25% en castellà, però indicà que li sembla «perfecte» que el tribunal hagi declarat ferma la sentència. També avisà que, si la Generalitat no aplica la sentència i el Govern central tampoc «no l’obliga a fer-ho», la seva associació interposarà «una demanda col·lectiva davant el TSJC per aconseguir que s’apliqui, i per la qual comptem amb el suport de 300 famílies», afirmà. Segons Ana Losada, ara es produeix «un escenari en el qual el cronòmetre ja està en marxa, ja hi ha una data en què la immersió es convertirà en un malson».

Comentarios
Multimedia Diari