Neix el CePAC, una associació que estudiarà el futur del fet casteller

Amb seu a Tarragona, l'entitat vol analitzar el model organitzatiu de les colles, la seva gestió econòmica, l'evolució del calendari o el format de les actuacions

19 mayo 2017 23:55 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tarragona serà la seu operativa del Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CePAC), una nova associació que vol estudiar, debatre i reflexionar sobre el futur del fet casteller. L'objectiu és establir un Observatori d'Anàlisi amb vocació acadèmica i científica sobre aspectes com ara els models organitzatius de les colles i la seva gestió econòmica, el paper i influència dels mitjans de comunicació o l'evolució del calendari i el format de les actuacions. Els seus promotors són Josep Bargalló, Miquel Botella, Xavier Brotons, Jordi Jaria i Jaume Rosset, que plasmaran els seus treballs en informes que es faran públics periòdicament. L'entitat és d'àmbit nacional i obre la porta a tenir més socis.

 

La presentació de l'associació s'ha materialitzat aquest dilluns al migdia amb la signatura d'un conveni entre els representants del CePAC i l'Ajuntament de Tarragona, que cedirà a l'entitat les dependències de l'edifici de l'Antiga Audiència perquè pugui celebrar-hi reunions i activitats. Un dels seus impulsors, el professor i director de la Biennal de Castells, Josep Bargalló, ha destacat que el CePAC neix amb la voluntat de propiciar l'estudi del fet casteller sota la premissa del rigor acadèmic. "Volem reflexionar sobre el seu futur i no sobre el seu passat, ja que això ja s'està fent bé des de les colles i altres entitats", ha exposat.

 

El Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells no té ànim de lucre i es finançarà gràcies a les aportacions dels socis, amb una quota que oscil·larà entre els 20 i els 30 euros. De fet, els promotors obren la porta a la incorporació de noves persones a l'associació, que preveu començar a donar els primers fruits l'any que ve. Tot i això, per a aquells projectes i estudis concrets, l'entitat trucarà a la porta d'institucions i empreses per tal d'obtenir finançament, i també preveu endegar iniciatives de micromecenatge.

 

La tasca del CePAC, la primera associació d'aquestes característiques que existeix en l'àmbit dels castells, incidirà en els elements estructurals del fet casteller, especialment aquells que tenen relació amb la seva organització interna, la seva relació amb la societat i la seva projecció. A més de Bargalló, els seus promotors són l'expresident de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya Miquel Botella, el filòleg i periodista casteller Xavier Brotons, el doctor en Dret i exintegrant de l'equip responsable del Concurs de Castells, Jordi Jaria, i el doctor i exdirector científic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Jaume Rosset.

 

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha celebrat l'elecció de Tarragona com a seu de l'entitat i ha apuntat que ha estat motivada per la voluntat de treballar conjuntament amb la Biennal de Castells i la Universitat Rovira i Virgili. "El fet casteller està agafant una volada impressionant i és molt important que hi hagi un espai de reflexió des de la vessant acadèmica i la universitat", ha subratllat. L'alcalde ha posat en valor que els castells són "la tradició catalana més exportable al món". En aquesta línia, la tinent d'alcalde de Cultura, Begoña Floria, ha destacat que Tarragona fa un pas més a l'hora d'esdevenir una "referència" en el món casteller.

Comentarios
Multimedia Diari