Les dunes i els aiguamolls tornaran a la platja de Segur de Calafell

L'Ajuntament impulsa un projecte de creació d'una zona on es recuperi allò que havia estat antigament aquesta platja

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Calafell ha impulsat un projecte de creació d’una zona de dunes i aiguamolls, al costat del Port Segur-Calafell. L’objectiu principal d’aquest projecte és «la recuperació d’allò que havia estat antigament aquesta zona de la platja, abans de la construcció del port, per tal de tornar a tenir un espai amb vegetació autòctona i espècies animals», segons explica l’alcalde, Joan Olivella.

En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, José Antonio Jiménez, creu que «el fet que aquesta zona es trobi entre el delta del Llobregat i el delta de l’Ebre pot atraure les aus migratòries». Jiménez també explica que aquest projecte «ha impactat tant les administracions catalanes com estatals, perquè avui no es troben gaires municipis que, amb recursos propis, vulguin recuperar l’estat natural de la seva platja».

L’Ajuntament de Calafell preveu començar a executar aquest projecte d’aquí a uns 10 dies, i per Setmana Santa ja podria estar acabat.

El projecte preveu la transformació d’aquest espai, que actualment no té cap ús, en un espai d’interès visual i ecològic, on hi haurà dos aiguamolls, construïts amb aigües freàtiques, i un sistema de dunes que seguirà la línia de la costa. A més, també es plantarà vegetació autòctona com borró, planta que té un paper fonamental en la fixació dels sistemes de dunes mòbils litorals i en proveir hàbitat i refugi a molts animals costaners, incloent artròpodes i aus marines; saccharum ravennae, planta típica de les zones humides; i tamarius. Tota la zona estarà delimitada per un tancament fet amb troncs de fusta de pi i corda. Dins de l’espai també es construiran sis ambients naturals.

Espai natural i d’ús públic

Com que es tracta de compatibilitzar un espai natural amb un espai d’ús públic (la platja), es deixarà una espai útil per als banyistes d’un mínim de 30 m d’amplada. També es construirà una passarel·la, de 120 m de llargada i 1,5 d’amplada, que garantirà l’accessibilitat dels usuaris fins a la zona de la platja. Una part de la passarel·la (20 m) estarà sobre l’aigua i tindrà baranes. La capacitat de desguàs del torrent de la Casa Vella de Segur i el petit canal de pluvials, existents en aquesta zona, no es veuran afectats.

Les dunes litorals són a Catalunya un dels ecosistemes que amb major intensitat proveeix els serveis ecosistèmics de qualitat del paisatge i de protecció del litoral enfront dels temporals.

Comentarios
Multimedia Diari