Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Maria Teresa Palet i Manuel Romero, fills adoptius de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

La filòloga i el paleògraf són autors del llibre Usatges de Tivissa, Vandellòs i Coll de Balaguer. Informació d’en Borràs de Pegueroles, que es va presentar el divendres 1 de juliol, després de l’acte de reconeixement

04 julio 2022 11:29 | Actualizado a 04 julio 2022 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La doctora en filologia Maria Teresa Palet Plaja i el doctor en història Manuel Romero Tallafigo han rebut el títol de fills adoptius de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. En l’acte de reconeixement que va tenir lloc el passat 1 de juliol a la Sala Infant Pere de l’Hospitalet, es va fer públic el nomenament, aprovat en la sessió plenària de l’Ajuntament del 2 de desembre de 2021 a proposta del grup municipal de la FIC, «per la seva contribució al coneixement i a la divulgació del període medieval del nostre territori».

Aquests doctors van descobrir la documentació de la Baronia d’Entença, de la qual l’Hospitalet, Vandellòs, Tivissa, Falset, Móra, Bellmunt i altres poblacions en formaven part.

Precisament, després d’aquest acte, els homenatjats van presentar el seu llibre Usatges de Tivissa, Vandellòs i Coll de Balaguer. Informació d’en Borràs de Pegueroles (c.1284-1324). Aquesta obra, editada per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i de Tivissa i Arola Editors amb el suport de la Diputació de Tarragona, és fruit del treball d’investigació conjunt dels autors.

Inclou la transcripció i l’estudi del document escrit per «un Borràs Pegueroles gairebé ancià, sensat i carregat de maduresa, amb l’experiència d’haver governat Tivissa com a jove batlle del noble Berenguer d’Entença, i que ja vivia de les rendes del seu molí» , que «relatava, cap al 1325, a escrivans i funcionaris de la cort de Barcelona com es vivia al segle XIII a Tivissa, Vandellòs, Coll de Balaguer, Llaberia i Banyoles», com s’explica en el llibre.

Tal com es precisa a l’inici del capítol de «Preludis històrics»: «Les seves paraules rememoraven el que havia vist: la convivència de reis i senyors; de senyors i castlans; de batlles i alamins; de cristians i moros; d’hosts i cavalcades; de saigs i botxins; de delinqüents veïns i forasters; de càstigs de tallar mans i marcar fronts amb ferros roents de foc; de condemnats a la forca, cremats vius, llençats i arrossegats per una bèstia, o dislocats en un poltre o una màquina de fusta; de ramaders i caçadors; de falconers i ballesters; de forners i moliners de blat i d’oli; de llauradors de camp i vinyaters; de llenyataires i bodeguers; de ruscadors de mel saborosa; d’hortes i deveses; de bovers i carreters; de cultivadors de lli i de cànem; de cols, figues, cebes, porros, faves i cigrons, i de zadaches i fadigues”.

Aquest estudi, tractat de forma professional des del vessant de la paleografia (Manuel Romero Tallafigo) i de la filologia (Maria Teresa Palet Plaja), recupera de l’oblit un document únic com a testimoni viu d’un temps, l’original del qual ja no s’hi pot accedir pel mal estat en què es troba actualment.

Els ajuntaments de Tivissa i de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i, molt especialment, les seves regidories de Cultura, han manifestat la seva satisfacció per poder presentar de forma conjunta aquesta publicació que rememora el seu passat comú -amb altres municipis veïns-. En aquest sentit, tant l’alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Alfons Garcia; com l’alcaldessa de Tivissa, Montserrat Perelló, han deixat palesa al pròleg la seva «voluntat de continuar desenvolupant projectes de forma col·laborativa per reforçar els vincles comuns del passat i enfortir els lligams per continuar treballant junts pel futur dels dos pobles».

Comentarios
Multimedia Diari