Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Salvador Gatell, l’altafullenc ‘integral’ que serà fill predilecte

Serà el tercer veí amb aquest títol honorífic, en espera que el ple aprovi la proposta

26 abril 2024 19:37 | Actualizado a 27 abril 2024 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Vaig rebre una trucada de telèfon del Josep Magrinyà, el president del Centre d’Estudis d’Altafulla i vaig quedar astorat quan em va dir: ‘Vadó, vols que et proposem per a fill predilecte d’Altafulla?’», comenta en Salvador Gatell Gavaldà, nascut a Altafulla el 8 d’abril de 1943, el qual va acceptar la idea, sense cap deliri, però sí amb complaença.

Si hom va a Altafulla i pregunta pel Vadó, tothom n’hi donarà raó. És perquè aquesta persona va indestriablement vinculada a la vida associativa d’Altafulla, en tot l’ampli ventall, degut a la seva versatilitat i polivalència.

Per això, a proposta del Consell Sectorial de Cultura, la iniciativa de fer fill predilecte de la vila al Salvador Gatell ha superat amb escreix, el suport mínim i necessari de tres entitats que l’han de recolzar. L’expedient ha estat aprovat unànimement per part del Consistori i ara resta oficialitzar-ho a través del Ple municipal. Vadó, serà el tercer altafullenc que rep el guardó. Els anteriors van ser el pintor Salvador Ferré Andreu l’any 2009 i Joan Vives Milà, ‘el pagès il·lustre’, l’any 2023.

Taxidermista experimentat

Al Salvador l’hem anat a trobar al taller de casa seva, on restaura des de joguines fins als objectes més inversemblants, per dotar-los d’una segona vida. «És la meva passió i aquí em passen les hores tranquil·lament, però volant», declara. En aquest taller ha treballat com a taxidermista des que tenia 16 anys fins complerts els 65. Aquí, ha dissecat molts animals de caça però fins i tot un caiman de 2,20 metres de llargada i 75 kg de pes, o una serp d’1,75 metres.

La vida laboral del nostre protagonista ha sigut molt diversa: pagès, operari en fàbriques, botiguer de queviures al barri marítim d’Altafulla, agutzil a l’Ajuntament (va ser el darrer pregoner d’avisos i comunicats pels carrers), treballador de la brigada municipal, conserge de l’escola La Portalada, enterrador...

La implicació d’en Salvador Gatell al teixit associatiu d’Altafulla és gairebé inabastable i extensiva en el temps. Un altafullenc ‘integral’ embolcallat de caràcter afable, irònic i la bonhomia que el caracteritza. El seu altruisme troba la màxima expressió en el Centre d’Interpretació, situat a la Pallissa de l’Era del Senyor, bastit mercè el seu impuls amb la recollida, restauració i donació dels objectes que el conformen.

De ben jove, en Vadó ja va participar en la recuperació de la Cripta i el Fòrum de la parròquia; membre del Xilofòrum dirigit pel gravador Antoni Gelabert, allà l’any 1968; posteriorment, organitza un grup de bastoners, i és actor dels grups locals de teatre. Fou un dels membres fundacionals del Grup de Recerques i del Centre d’Estudis d’Altafulla; participa en la recuperació del carnaval, restaura els nans, col·labora en l’elaboració del cap del gegant, pinta decorats per a les obres de teatre i és membre del col·lectiu present en la Fira d’Artesans. De tot plegat, i en bona part, amb «la complicitat» de la Nati Ballesté Ramon, la seva esposa.

Comentarios
Multimedia Diari