Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, a les farmàcies ebrenques

Conviden a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys a fer-se, cada dos anys, una prova a casa per comprovar si les deposicoins estan en ordre

| Actualizado a 17 marzo 2023 23:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a les Terres de l’Ebre, que es va iniciar l’any 2012, s’articularà a partir del mes de març de 2023 a través de les farmàcies de les Terres de l’Ebre, gràcies a la col·laboració conjunta del Departament de Salut, el Pla Director d’Oncologia, l’oficina de cribratge de càncer colorectal de Salut Sant Joan-Baix Camp i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT).

Fins ara, el cribratge al territori es feia a través dels Centres d’Atenció Primària (CAP), una situació que canvia a partir del mes de març i en la que els usuaris s’hauran de dirigir a les farmàcies col·laboradores amb el programa amb la carta d’invitació a participar-ne.

Aquest model de Programa començarà a desenvolupar-se a les farmàcies col·laboradores que pertanyen a la zona corresponent a l’Àrea Bàsica de Salut Tortosa Est. Tot seguit s’incorporarà l’Àrea Bàsica de Salut Tortosa Oest i progressivament s’aniran afegint noves zones fins a abastar tota la Regió Sanitària Terres Ebre.

A través del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte es convida a tots els homes i dones entre 50 i 69 anys a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Es tracta d’una prova que no només permet detectar la malaltia en fase precoç sinó també reduir el risc de patir-la detectant els pòlips o lesions amb potencial de malignitzar.

Fins ara, el programa ha possibilitat el diagnòstic precoç de 345 càncers.

A partir d’aquest moment, aquest paper el realitzaran les oficines de farmàcia. L’accessibilitat i proximitat de les farmàcies juga un paper clau en els programes de detecció precoç, ja que la ciutadania hi veu un punt proper de confiança on poder rebre consells i resoldre dubtes amb informació contrastada.

El president del COFT, Toni Veciana, s’ha mostrat satisfet amb el desplegament del cribratge de càncer de còlon i recte a les farmàcies de Terres de l’Ebre: «precisament l’Ebre és un dels primers territoris on es va dur a terme el cribratge via atenció primària i ara, l’objectiu és que els bons resultats del programa continuïn amb la implicació dels professionals farmacèutics».

«Aquesta implicació és cabdal per teixir una xarxa sòlida que permet anar oferint nous serveis assistencials a la població des de la farmàcia comunitària i col·laborar amb el sistema de salut», afegeix.

Comentarios
Multimedia Diari