Medi Ambient
Troben al Delta el primer niu de tortuga careta de la costa catalana
És la primera vegada que femelles d'aquesta espècie opten per l'ecosistema ebrenc com a lloc on reproduir-se

Alguns dels 119 ous que s'han localitzat.
Aquest cap de setmana s’ha localitzat el primer niu de tortuga careta (Caretta caretta), a la costa catalana. S’ha trobat al Parc Natural del Delta de l’Ebre i és el segon que s’ha descobert fins ara a tota la costa espanyola aquesta temporada.
Van ubicar la nidificació el divendres passat tècnics del Parc i, a partir d'aquest moment, es va activar el protocol de seguiment de nidificació que coordina el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. El niu presenta un total de 119 ous.
La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre. La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, cosa que indica un canvi de comportament propiciat, probablement, per la crisi climàtica. Històricament, hi havia hagut presència d’exemplars de juvenils i subadults que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

Experts estudiant i analitzen l'estat de la nidificació.
Per garantir la viabilitat de la cria d’aquesta espècie, el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica coordina els operatius per protegir aquests nius, als quals també institucions com el Centre BETA de la UVic-UCC, la Fundació CRAM hi aporten el seu granet de sorra solidari, així com el Cos d’Agents Rurals i nombrosos voluntaris i voluntàries, que s’encarreguen de custodiar els nius.
A Catalunya, entre els anys 1972 i 2023 s’han detectat 57 nidificacions, de les quals 29 s’ha detectat el niu i 28 han sigut intents de nidificació sense èxit. L’any passat es va detectar només un niu a tota la demarcació, concretament un de tortugues babaues a la platja de la Savinosa de la ciutat de Tarragona.

Imatge perifèrica de l'àrea perimetrada on es troba el niu.
Què he de fer si veig una tortuga o localitzo un niu?
Les tortugues marines són molt vulnerables durant la seva fase reproductora, i el seu període de posta i d’incubació coincideix amb una utilització humana de les platges massiva i intensa. Per això, cal minimitzar els impactes humans en aquest procés. Es recomana a la ciutadania que si s’adverteixen rastres a la sorra o una femella ponent ous, truqui al 112 per activar el dispositiu corresponent.
Així mateix, s’ha d’evitar molestar l’animal, tocar-lo o fer fotos en flaix o trepitjar els rastres, entre altres recomanacions. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, qualificada de vulnerable pel Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada.