Patrimoni d'Ascó
L’Ajuntament d’Ascó encara la recta final de la rehabilitació del Castell
La fase actual consisteix en la consolidació tant de les restes trobades com de la mateixa estructura de l’edifici

El castell d'Ascó, que ha sido objeto de rehabilitación
L’Ajuntament d’Ascó continua treballant per rehabilitar i recuperar el patrimoni local. El projecte se centra, sobretot, en el Castell, que presentava un gran nivell de deteriorament pel pas dels anys, haver estat present en diversos conflictes bèl·lics i la sostracció de pedres que temps enrere es va fer per tal de construir més cases al municipi.
El Castell és un dels símbols més distintius d’Ascó i, al mateix temps, més estimat pels veïns. Els treballs per recuperar el patrimoni arquitectònic van començar fa més d’una dècada i ara encaren ja la seva recta final. En el cas del Castell, estava en mans privades, fins que el consistori el va adquirir i va iniciar amb l’actuació.
«Les excavacions estan pràcticament totes realitzades», assenyala Miquel Àngel Ribes, alcalde d’Ascó, afegint que «la idea és que el Castell quedi habilitat per a les visites, amb una part de cartelleria». Per tant, ara el projecte es troba en la seva fase final, que consolidarà tant les restes trobades com la mateixa estructura del Castell.
L’alcalde ha parlat també de la complexitat del projecte per poder obrir l’espai al públic amb seguretat. «Es tracta d’un castell que era molt gran i ha estat molt espoliat quan es van treure la majoria de les pedres per fer cases del poble».
En aquest sentit, Ribes explica que la recuperació s’ha centrat sobretot en la millora de la seguretat, «tant del visitant, com del poble, com del monument». Tot això tenint en compte també la necessitat d’actuar per evitar la degradació de l’espai i la difusió històrica.
Cal destacar que a l’interior s’han trobat elements tan interessants com la capella, dedicada a Sant Pere, o dipòsits per conservar l’oli, que es recol·lectava amb els impostos.
Paral·lelament, també s’ha tingut en compte el component de dinamització turística que pot generar el Castell. Josep Maria Raduà, regidor de Cultura i Patrimoni, detalla que l’objectiu és mostrar els detalls del Castell a la gent que el visita i que no es facin malbé les restes.
«A partir d’aquestes condicions hem de fer la museïtzació perquè, aquest lloc, a més de tenir unes vistes brutals, pugui explicar la història d’Ascó». Així mateix, afegeix el regidor, que la voluntat és poder fer servir l’espai per dur a terme «activitats com un concert de música o recreacions. Que la gent del poble pugui fer-ne ús a través d’activitats culturals i també introduir el Castell com a element turístic».
Raduà afegeix que volen apropar el Castell als residents de la localitat: «sovint parlem d’arreglar-ho perquè vingui gent, però també ho hem de fer perquè el pugui gaudir la gent del poble que també se l’estima».
Més enllà s’han fet altres actuacions al municipi d’Ascó en els últims anys, com la recuperació de les muralles de la localitat o arreglant cases antigues, posant també en valor el nucli antic, que té moltes influències àrabs. Així mateix, durant aquests anys s’han recuperat altres elements com la Torre Garita.
Adequació de l’entorn
Per tal de fer visitable el Castell, l’Ajuntament també ha fet una intervenció als voltants. En aquesta línia, el consistori ha recuperat dos senders que pugen fins a l’indret i ha instal·lat lluminària i cartells informatius per donar a conèixer la flora de la zona i la muntanya.
«S’ha anat treballant en aquest sentit, no només en l’àmbit del Castell en si, sinó en tot el seu entorn», clou Raduà.
Un castell amb molta història
El Castell té una gran importància històrica per a Ascó. Segons Raduà, la primera constància documental que es té del castell és del segle XII, concretament de l’any 1148, però el seu origen ve d’abans, ja que era un castell àrab. La història de la fortificació passa per diferents episodis, com la Guerra dels Segadors i la de Successió.
El regidor destaca que la mitjana edat moderna a Ascó s’explica a través del Castell i que per allà també hi han passat els templers, que van estar-hi un segle i mig. La investigació per conèixer més dades sobre el Castell i la seva vida a l’interior s’ha complementat amb investigacions d’historiadors, la cerca d'arxius i la troballa d’inventaris de materials de l’interior del Castell, com ara espases.