Montsià
Comencen les obres de consolidació de l’antic convent de les monges d'Amposta
És la primera fase del projecte de recuperació de l’edifici centenari, que acollirà l’Escola d’Art i Disseny de la ciutat

L’escalinata és un dels elements més representatius del conjunt, que es rehabilitarà.
Les obres per recuperar l’antic Col·legi de les Monges d’Amposta ja estan en marxa. La primera fase del projecte, i que ja s’ha engegat, és la consolidació de l’edifici de l’antic edifici. Aquesta fase té un valor estimat d’uns 400.000 euros (IVA inclòs).
Els treballs previstos en aquesta primera fase consisteixen en l’enderroc dels envans i particions interiors, el reforç del terra i dels forjats, la consolidació de les parets per evitar problemes d’humitats i la construcció d’una coberta completament nova. Està previst que aquesta primera fase acabi durant el darrer trimestre del 2026.
Es tracta d’una intervenció centrada en garantir l’estabilitat i la seguretat estructural d’aquest edifici històric, declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) l’any 2017.
L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha visitat aquesta setmana les obres, acompanyat del regidor d’Obres i Urbanisme, Ramon Nadal, i la regidora d’Educació, Núria Marco, per conèixer de primera mà l’evolució dels treballs. L’alcalde recorda que la recuperació d’aquest edifici per transformar-lo en la seu de l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta, és un projecte «a mitjà termini amb un cost de més de 4 milions d’euros».
Després d’anys d’abandonament i d’estar a punt de ser enderrocat per a construir-hi pisos, l’edifici va ser declarat Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el 2017 i després va ser adquirit per l’Ajuntament a la Sareb (Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària) l’any 2018, per un import de 470.000 euros. La voluntat és recuperar-lo i donarli un nou ús per a la ciutat, com en el cas de de l’edifici del Sindicat, que avui acull el Fablab (el laboratori de fabricació digital del municipi).
L’edifici va ser inaugurat l’abril del 1925 i conté elements d’inspiració modernista, sobretot al pati interior, amb l’escalinata com a element central. Va ser utilitzat com a escola fins l’any 2000, quan el col·legi Sagrat Cor es va traslladar a un edifici nou als afores de la ciutat, on encara du a terme la seva activitat lectiva. Després l’edifici va passar a mans privades.
Mentre no s’executava la rehabilitació del conjunt, l’Ajuntament va dur a terme unes obres puntuals de millora de l’entorn. I és que l’exterior s’havia convertit en un aparcament improvisat i sense regulació i es va procedit a tancar l’espai per impedir aquests usos.
Amb la reforma, els usos de l’edifici tornaran a ser educatius però com a seu d’ESARDI, ja que les instal·lacions actuals de l’Escola d’Art s’han quedat petites. El conjunt esdevindrà també un equipament per a tota la ciutat, amb una sala d’exposicions i polivalent, i el pati com a nou espai públic. També es preveu un recorregut obert entre els carrers Palau i Quer, Passeig del canal i Tarragona. El projecte té en compte la situació a la vora del canal de la dreta de l’Ebre, amb accessos per a vianants però també amb trànsit rodat, en un edifici singular al mig de la ciutat.