Acuamed reprendrà a l'estiu l'extracció pendent dels llots de Flix

La societat estatal rescindeix el contracte amb FCC i ultima un informe de l'equipament necessari per reprendre la neteja

19 mayo 2017 15:46 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’empresa estatal Acuamed reprendrà a l’estiu els treballs d’extracció dels llots tòxics dipositats al fons del pantà de Flix amb la previsió de completar a finals de 2018 la retirada dels fangs i el desmantellament de la infraestructura necessària per executar l’obra.

Així ho va anunciar ahir el director general d’Acuamed, Francisco Javier Baratech, en una reunió a Flix, en la qual informà de les contundents mesures preses per tancar d’un cop el llarguíssim procés de descontaminació. Cal recordar que els nous responsables de l’empresa tenen sobre la taula un informe que constata l’existència de 79.300 metres cúbics de llots tòxics pendents de retirar quan ja s’havia assegurat que els treballs havien acabat.

D’aquesta manera, Acuamed va demanar, el passat 23 de febrer, l’autorització al seu Consell d’Administració per rescindir el contracte amb Fomento de Contrucciones y Contratas (FCC) sobre els treballs de descontaminació. Mentrestant, l’adjudicació a FCC s’ha ampliat 3,5 mesos addicionals amb l’objectiu de fer la rescissió del contracte «de manera ordenada i eficient» i fins a tenir una nova empresa encarregada de la descontaminació dels residus pendents.

La nova licitació es preveu que estigui tancada al mes de maig però Baratech calcula que seran necessaris uns mesos més per tornar a disposar de tota la maquinària necessària per reprendre els treballs.

En aquest sentit, l’empresa TRAGSA (Empresa de Transformació Agrària) està determinant l’estat del material d’extracció que es manté a les instal·lacions del pantà i quin serà necessari reincorporar de nou –aquest informe estarà llest a finals d’aquest mes d’abril-. També s’ha fet un estudi sobre la «salut» del tablestacat que confina la zona contaminada de l’embassament.

Mur en bon estat

Baratech ha avançat que els informes previs indiquen un bon funcionament de la protecció catòdica i un bon gruix de les tablestaques. A més a més, s’està fent un darrer estudi sobre la capacitat de l’abocador per assumir nou llots contaminats que encara no té resultats finals.

Fomento va donar l’obra per acabada amb un informe on es minimitzava el risc del materials contaminats que quedaven al pantà, perill que pretenien reduiria cobrint la zona «amb capes de grava que impedissin que els contaminats sortissin de nou a l’exterior».

Baratech, però, remarcà que el contracte no parla de reduir el risc a l’embassament, «sinó d’eliminar els contaminats i els contaminants no estan clarament eliminats. Hem d’exigir al contractista que compleixi el seu contracte», assegurà.

Acuamed també preveu que els sobrecostos de reubicar el material necessari per a l’extracció dels llots tòxics vagi a càrrec de la constructora i que sigui un procés d’arbitratge posterior a la investigació judicial oberta qui determini les possibles indemnitzacions per haver donat abans d’hora l’obra de neteja del pantà per acabada.

El director general creu que arribarà el moment d’exigir responsabilitats però que caldrà esperar a la resolució judicial sobre el presumptes fraus que s’investiguen en el ‘cas Acuamed’. «No es deixarà estar. Ara hem d’avançar amb els projectes en curs i executar les obres pendents. Hi ha el procés que judicial que donarà la informació i el procés d’arbitratge que traurà o donarà raons sobre les responsabilitats de cada organització i de cada persona», va sentenciar.

Comentarios
Multimedia Diari