Arrenca la verema a la Terra Alta amb bones previsions

La collita de l’any passat va estar marcada pel fong míldiu amb pèrdues de fins al 60% de la producció. Enguany s’espera una millor campanya i de molt bona qualitat de raïm

| Actualizado a 18 agosto 2021 05:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Terra Alta arrenca el que és segurament el moment més important de l’any. Viticultors, cellers, pagesos, temporers i famílies senceres es mobilitzen amb el ritme que marca la natura, el camp. És hora de recollir el fruit de tot un any d’esforços; són unes setmanes de trascendència vital. Fins octubre, passejar pels pobles de la Terra Alta serà fer-ho amb el característic olor del raïm que entra als cellers i a les cooperatives, que es transporta en remolcs després de tota una jornada d’intens treball contra la calor i de vegades a contra-rellotge, contra les inclemències del temps que aquí passa a un altre ritme.

En conjunt, els viticultors són optimistes. Comparat amb l’any passat, quan el fong míldiu va provocar estralls, es preveu en general una bona collita. No obstant això, les previsions apunten que la verema d’enguany podria registrar un 10% menys de quilos de raïm respecte la campanya anterior. Es tracta d’una situació que es deu al creixement més lent de la varietat majoritària de la zona, la garnatxa. El secretari del Consell Regulador, Jordi Rius, afirma que el raïm d’aquestes varietats és més petit respecte l’any passat.

També en algunes finques localitzades de Corbera d’Ebre, Gandesa, Vilalba dels Arcs i la Fatarella la pedregada de fa 15 dies va causar danys severs. Malgrat aquesta circumstància, Rius destaca que la qualitat d’aquesta campanya podria ser «excepcional».

Pel que fa a l’inici de la verema, tot i que en un primer moment s’havia plantejat començar entre cinc dies i una setmana més tard que l’any passat, finalment la calor d’aquestes setmanes ha fet que s’inicie com és habitual. Un dels cellers que tot just ahir va començar a recollir raïm és el Celler Les Vinyes del Convent, d’Horta de Sant Joan.

Des d’aquest celler expliquen al Diari que la previsió en particular és que hi haja més producció que l’any passat, que va descendir pel míldiu.

«Enguany no n’hi ha perquè ha plogut menys. Tindrem més quantitat que l’any passat, en conjunt serà millor», detallen, tot apuntant que la verema s’allargarà en el seu cas fins octubre.

El Celler Frisach de Corbera d’Ebre també arrenca la verema demà, avançant-se una setmana en comparació a l’any passat.

«Enguany no hi ha míldiu perquè ha plogut menys. El problema potser ha sigut la sequera, però comparat en altres zones de Catalunya aquí ha plogut de forma prou normal», explica el propietari del celler, l’enòleg Francesc Ferré. «Potser aquests últims 15 dies com que ha fet tanta calor el raïm s’ha quedat més petit i farà menys suc, treurem menys rendiment per hectàrea. Però malgrat que baixe el rendiment esperem una bona verema, i serà de molta qualitat».

El celler comença ara recollint la garnatxa blanca i seguirà collint el raïm fins d’aquí sis setmanes. «Dependrà de si afluixen les temperatures i les maduracions són més lentes».

Comentarios
Multimedia Diari