Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Deltebre celebra els 45 anys de la segregació de Tortosa i obre Mescla i DeltaFira al riu

Enguany les mostres es traslladen al Parc Fluvial del Delta i al Passeig del Riu per mirar cap
a l’Ebre, testimoni directe del gran creixement que ha viscut el municipi en els darrers anys

| Actualizado a 22 mayo 2022 15:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

La nit del 20 de maig de 1977, dia de la segregació de Tortosa, va ser un dia molt feliç a La Cava i Jesús i Maria. És el dia que va nàixer Deltebre. «Recordo molt clarament la nit en què es va proclamar, quan finalment vam rebre la trucada a les 12 de la nit des de Madrid i li van dir a mon pare: «Joan, ja som Deltebre!». És impossible d’oblidar aquell moment, després de 40 anys de lluita i molts que no van arribar a veure-ho. Van ser uns anys molt intensos, molt viscuts. De patir molt... Però finalment de celebrar-ho moltíssim», recorda Neus Bo, filla de Joan Bo Curto, president de la junta de la segregació durant aquella època.

Sense dubte Deltebre és un dels municipis ebrencs que més ha crescut des de llavors. Avui és referent turístic al país i un municipi amb molt bona qualitat de vida. «Ara el poble s’ha fet gran, ha crescut moltíssim... Quan veig el poble tan viu, amb tants de serveis i tanta vida dóna goig. La gent s’estima molt el seu poble i inverteix aquí. Quan depeníem de Tortosa estava tot molt malament, no s’invertia aquí, no els interessava... Recordo que les escoles estaven molt malament, sense lavabos i plenes de goteres... Per a qualsevol cosa havíem d’anar a Tortosa», relata Bo. «El meu pare va ser alcalde pedani i estava molt implicat en la segregació i ens ho feia viure als de casa. Recordo que anaven sovint a Madrid, cinc homes en un 600, com podien... I jo li preguntava per què anava i ell em responia: «perquè hem d’aconseguir coses molt importants».

Com explica la seua filla, Bo portava la política del seu poble tan interioritzada que en els últims anys de vida, malalt d’Alzheimer, revivia aquells moments i creia que tornava a ser aquella època.

En record a l’esforç de totes aquestes persones que van lluitar per la segregació, Deltebre celebra enguany els seus 45 com a municipi amb diversos actes. Així per exemple ja s’ha inaugurat a l’Espai Expositiu DeltArt una exposició, sota el títol de «Desermant records» que fa un repàs dels moments històrics més rellevants com a municipi.

Aquest cap de setmana el municipi també celebra una nova edició de DeltaFira i Mescla, totes dues una mostra de la gran vitalitat del municipi deltaic. Com a novetat, enguany s’han traslladat al Parc Fluvial del Delta i al Passeig del Riu. Com va explicar l’alcalde Lluís Soler, «Deltebre ha viscut massa temps donant l’esquena al riu Ebre i això ha estat un error estratègic».

Precisament cal també dir que al Parc Fluvial es manté com a escenari l’antiga barcassa La Cava, que travessava el Riu Ebre abans de la construcció del pont de Lo Passador. Des de la seua millora, el Parc Fluvial del Delta ha esdevingut un punt de trobada per a veïns, una atracció per a visitants i un espai on poder realitzar diferents esdeveniments lúdics i culturals.

La inauguració de Mescla i Deltafira va anar a càrrec, divendres a la tarda, de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. En total, entre Mescla i DeltaFira s’ofereixen, fins avui, més de 45 estands i una gran ambientació de cara al riu.

La part gastronòmica, ubicada al Parc Fluvial del Delta, compta amb espais de degustació i també de demostració de cuina amb la presència de restauradors i restauradores locals, i també la participació de les estrelles Michelin Eduard Xatruch (restaurant Disfrutar de Barcelona), Jeroni Castell (restaurant Les Moles d’Ulldecona) i Pep Moreno (restaurant Deliranto de Salou).

Divendres a la nit també va celebrar-se la Nit de Quintos i Quintes, amb la proclamació de la Reina, Carla Zaragoza, el Mister, Pau Enrique, les Dames, Andrea Forés i Joana Cervera, la Reina Infantil, Tatiana Leite, i el Fradinet, Quim Beltri.

En record a l’esforç de
les persones que van fer possible la segregació s’ha fet una exposició
«És impossible oblidar
la nit en què vam rebre
la trucada de Madrid», relata Neus Bo
Comentarios
Multimedia Diari