El Gepec compra una finca abandonada per protegir les oliveres monumentals

Serà el nucli d’una reserva d’oliverars monumentals, que es crearà amb finques adquirides per l'entitat i amb acords de custòdia amb altres propietaris

| Actualizado a 04 noviembre 2021 11:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El grup ecologista Gepec ha formalitzat la compra d’una finca a la partida de l’Arion, al terme municipal d’Ulldecona, amb l’objectiu de protegir de «l’espoli» les oliveres monumentals existents. La finca, de dues hectàrees i situada en aquesta zona del nord de la serra de Godall, es trobava abandonada: a banda de les oliveres, s’hi podia trobar també màquia i garriga. 

Després de fer efectiva la compra, de la qual no n’ha transcendit l’import pagat, els ecologistes l’han recuperat i aspiren a posar-la en producció en el futur per obtenir oli ecològic. L’objectiu final, però, seria que aquesta finca esdevingui el primer pas per tal de crear una reserva o xarxa de custòdia a la zona a partir d’acords amb els propietaris de finques properes.

Segons ha detallat en un comunicat, el Gepec efectuarà en la finca accions de preservació i construcció de marges i barraques de pedra seca, així com per a afavorir la diversitat i evitar l’espoli dels arbres monumentals que pateix la zona. 

En l’àmbit del projecte de la reserva, propugnen un projecte de reconversió agrària vinculat a aquest patrimoni natural i agrícola, que és també l’hàbitat d’espècies de conservació prioritària com l’esparver cendrós o l’àliga cuabarrada.

La producció d’oli ecològic, asseguren, permetrà donar-li un valor afegit, protegint la biodiversitat, els valors culturals associats i ajudant al desenvolupament del món rural. També fomentar un model de turisme sostenible que faci les explotacions rendibles econòmicament i sostenibles ecològicament. Activitats compatibles amb la preservació d’aquests arbres que, malgrat la legislació aprovada recentment, asseguren, «no gaudeixen d’una protecció legal efectiva».

L’entitat ecologista han recordat que el mes d’agost passat van ser signar el primer acord de custòdia amb una finca d’oliveres monumentals adjacents a la recentment adquirida. La idea és ampliar aquesta reserva a finques properes amb acords de custòdia amb els seus propietaris, pactant accions per protegir la natura, el paisatge i el patrimoni i cultura d’aquestes terres. Es tracta d’una figura legal reconeguda per la Generalitat i el Gepec ja n’ha signat més de 40 en diferents àmbits.

Comentarios
Multimedia Diari