Ebre

El TC accepta l'impost nuclear català que inclou un fons per al territori

El Constitucional desestima el recurs del Govern de l´Estat i dóna via lliure a l'arribada de diners per als municipis nuclears

Imatge del complex atòmic d´Ascó, a la Ribera d´Ebre, i el seu entorn.Foto: J.Revillas/DT

Publicado por

Creado:

Actualizado:

En:

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs presentat per l’Executiu de Rajoy contra l’aplicació de l’impost nuclear de la Generalitat de Catalunya, que havia de beneficiar, a priori, els municipis de les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs.

El recurs argumentava que hi ha encavalcament entre l’impost català sobre la producció d’energia elèctrica d’origen nuclear i l’impost estatal sobre la producció de combustible nuclear i residus radioactius resultants de la generació d’energia nucleoelèctrica. A parer seu, els dos impostos recauen sobre el combustible nuclear emprat en la producció d’energia nuclear.

Segons informà ahir El Periódico, el TC replica que el Govern central no només ha d’invocar l’existència de prejudicis, sinó que és necessari «de- mostrar o, almenys, raonar consistentment la seva procedència o la seva impossible o difícil reparació».

L‘Advocat de l’Estat en el seu escrit també destacava els perjudicis que l’impost podia generar a les empreses afectades, Endesa i Iberdrola, propietàries a Catalunya dels tres reactors nuclears existents.

El TC considera que aquest perjudici és limitat, donat que les empreses repercuteixen els costos del sistema elèctric a tots els consumidors d’electricitat a Espanya. En canvi, sosté que la suspensió de l’impost ocasionaria «greus perjudicis a la Hisenda pública de la Generalitat de Catalunya, ja que suposa una disminució dels seus ingressos».

Segons dades de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), l’impost suposaria el pagament de prop de 15 milions d’euros per cadascuna de les tres plantes atòmiques, les dues d’Ascó i Vandellòs II.

En total, uns ingressos per a la Generalitat d’uns 44 milions d’euros anuals. De fet, el director general d’ANAV, José Antonio Gago, va detallar recentment que havien satisfet l’import esmentat mentre aquest ha estat en vigor.

Així, l’any 2014 van satisfer 8 milions d’euros i aquest 2015 un total de 14 milions d’euros, fins que al mes de juliol va ser suspès de manera cautelar pel Tribunal Constitucional.

Fons per al territori

La Llei de pressupostos de la Generalitat preveu que el 10% d’aquest impost nuclear de recaptació anual –per tant, uns 4,4 milions d’euros– es destinaria a nodrir un fons orientat a fomentar el reequilibri territorial a les dues àrees nuclears. La seva finalitat seria promoure i millorar la competitivitat i la diversificació econòmica de les zones nuclears catalanes.

De fet, la nova presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, tenia prevista una reunió amb càrrecs de la Generalitat per abordar els detalls del fons però la trobada va quedar suspesa davant l’admissió a tràmit del recurs. La Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya també hi treballa.

tracking