Els Agents Rurals reforcen la lluita contra el caragol

L'any 2014 van inspeccionar 3.400 hectàrees d'arrossars i van remoure 44 tones de fangs per detectar-lo

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els cos d’Agents Rurals reforçarà durant el 2015 totes les actuacions per contribuir a evitar l’expansió del caragol poma al delta de l’Ebre. Unes tasques que va iniciar el 2009, any que es va detectar la plaga, i que l’any passat va continuar duent a terme en diversos fronts.

Així, per exemple, els Agents Rurals han col·laborat amb les tasques tècniques de prospecció metòdica d’arrossars després dels tractaments per avaluar la seva eficàcia i, així, delimitar les zones d’actuació del nou Pla de Lluita de 2015. Durant els mesos d’abril, octubre i novembre es van inspeccionar a peu 3.400 hectàrees d’arrossars després de la salinització, i es van remoure i tamisar unes 44 tones de fang per detectar cries de caragols vius per calcular-ne la taxa de supervivència a la mesura d’eixutament.

En aquesta mateixa línia, els agents van inspeccionar més de 50 bassetes escampades pel Delta per comprovar que no fossin reservoris de caragols poma i també han fet inspeccions quinzenals de les àrees de gestió pública però d’accés restringit (llacunes, trams de canals en zones d’accés restringit) per detectar possibles focus inicials de caragols i poder actuar-hi per evitar la seva invasió.

Així mateix, s’han realitzat més de 350 inspeccions de pesca recreativa en el Delta t i riu Ebre fins al pantà de Riba-roja d’Ebre durant el 2014, per informar els pescadors sobre les conseqüències de l’ús del caragol poma com a esquer.

També s’ha fet el seguiment dels dos marges del riu i, alhora, s’han inspeccionat les botigues d’aquariofília per informar i comprovar la no comercialització d’aquesta espècie invasora.

Finalment, també es van inspeccionar 23 establiments de venda de fitosanitaris per informar i detectar la comercialització de possibles productes no legals per a la lluita contra el caragol poma, així com inspeccions a camp per comprovar-ho durant l’aplicació dels tractaments.

 

Exòtica i invasora

Cal recordar que el caragol poma està catalogat com a espècie exòtica invasora i està prohibida la seva recol·lecció, tinença i comercialització per tota la normativa europea, estatal i autonòmica, l’incompliment de la qual pot ser una infracció molt greu o fins i tot un delicte penal, adverteix el cos.

En la línia informativa i dissuasiva, s’han fet controls en carreteres locals per inspeccionar vehicles, controls coordinats amb policies locals i Mossos d’Esquadra, per inspeccionar les màquines recol·lectores durant la collita i el compliment de la neteja obligatòria per evitar transport de possibles caragols.

Comentarios
Multimedia Diari