En marxa la rampa de peixos per salvar l’assut d'Ascó

L’any que ve s’invertiran 900.000 euros per instal·lar una altra rampa a l’assut de Xerta, quatre vegades més gran 

16 junio 2018 11:07 | Actualizado a 19 junio 2018 18:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja està en marxa a l’assut d’Ascó, al riu Ebre, la rampa per a peixos més gran de Catalunya i una de les més grans de la península ibèrica, que també permet el pas de petites embarcacions com piragües i caiacs. La iniciativa forma part del projecte europeu Life MigratoEbre, que entre altres objectius es proposa reintroduir espècies desaparegudes del riu dècades enrere com ara l’esturió.   La inauguració de l’obra va tenir lloc ahir divendres, a càrrec de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat del Govern, Marta Subirà.

Aquesta  nova rampa servirà perquè els peixos puguin salvar la barrera que representa l’assut, de 170 metres i uns dos metres d’altura, i que capta aigua per a la refrigeració de les centrals nuclears Ascó I i Ascó II. Amb cabals baixos i mitjans, la resclosa els representava un obstacle, així que, des del projecte Life MigratoEbre, s’ha impulsat la construcció d’aquesta infraestructura perquè es puguin desplaçar riu amunt i riu avall, millorant la connectivitat ecològica del tram final de l’Ebre.  

L’obra una longitud total de 50 metres, amb una amplada de 10, una profunditat mínima de 50 centímetres, i un pendent del 3,5 per cent. El cabal circulant és d’entre 4.000 i 8.000 litres d’aigua per segon i ha costat 93.000 euros. Per les seves característiques, possibilitarà que puguin remuntar i descendir el riu peixos com sabogues, anguiles, barbs o llisses.

Tornen els esturions al riu

El projecte LIFE MigratoEbre duu a terme accions beneficioses per a les espècies autòctones, però se centra principalment en la recuperació de l’esturió europeu (Acipenser sturio), la saboga (Alosa fallax), la llamprea (Petromizon marinus) i l’anguila europea (Anguilla anguilla).  En el cas de l’esturió, que va desaparèixer de l’Ebre fa una quarantena d’anys, es preveu que l’any vinent comenci un projecte pilot per a la repoblació amb exemplars provinents de l’estuari de la Gironda, a la confluència entre els rius Garona i Dordonya, prop de Bordeus (França), l’únic lloc d’Europa on la població ha sobreviscut a la construcció de preses, la contaminació i la sobrepesca. 

A més, enguany està previst traslladar cinc esturions mascles des d’una estació d’experimentació de França fins a al centre d’aqüicultura de l’IRTA a Sant Carles de la Ràpita, per a projectes d’educació i sensibilització ambiental. 


A més, s’està ultimant la redacció del projecte per construir una altra rampa de peixos al tram final del riu Ebre, concretament a l’assut de Xerta. Aquesta quadruplicarà la dimensió de la d’Ascó, superant els 200 metres de longitud, esdevenint la més gran de la península i una de les més grans d’Europa. El pressupost de l’obra ronda els 900.000 euros i haurà de reformar una escala preexistent, construïda fa uns anys per Acuamed, que ha resultat ineficaç. La infraestructura podria entrar en servei al llarg de l’any vinent. Mentrestant, a les comportes de la resclosa de Xerta s’han instal·lat sis càmeres subaquàtiques que permetran avaluar regularment el pas de peixos per mitjà d’un comptatge visual.

El projecte LIFE Migratoebre el coordina i lidera l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) i té com a socis beneficiaris la Direcció General de Pesca; la Fundació Catalunya-La Pedrera; el Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis  i l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA).

Comentarios
Multimedia Diari