Construiran una planta fotovoltaica pel bombeig d'aigua d'un regadiu a la Ribera d'Ebre

La Generalitat inicia la licitació del projecte per 383.000 euros, dels quals un 20% seran aportats pels regants de Les Planes i Aixalelles

| Actualizado a 22 diciembre 2021 09:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Generalitat ha iniciat la licitació de les obres per a la construcció d’una planta fotovoltaica pel bombament de la Comunitat de regants de Les Planes i Aixalelles en els termes municipals de Flix, Ascó i Vinebre, per un import total de 383.120 euros (IVA inclòs). La Comunitat de regants col·laborarà amb el finançament del 20% d’acord amb la Llei d’aigües catalana.

La Comunitat de regants de Les Planes i Aixalelles capta l’aigua del riu Ebre, concretament en el terme municipal de Flix, on té construïda una estació de bombament, composada per dues bombes de 110 kW cadascuna, de funcionament alternant, des d’on es treu l’aigua captada del riu fins a la bassa de regulació de què compta la pròpia comunitat, amb un volum d’acumulació de 13.000 metres cúbics. Des de la bassa es subministra aigua per a reg per gravetat fins a una superfície regable d’unes 273 hectàrees, distribuïdes entre els termes municipals de Flix i Ascó. També s’utilitza l’aigua subministrada a les finques en temporades d’hivern com a mecanisme contra les gelades.

La Comunitat de regants ha decidit subministrar l’energia elèctrica necessària per al bombament d’aigua des del riu Ebre fins a la seva bassa de regulació amb la construcció d’un parc solar fotovoltaic per a l’autoconsum, amb la venda de l’energia excedentària, amb una potència instal·lada de 215,28 kWp. L’emplaçament de la instal·lació fotovoltaica es farà en una parcel·la, propietat de la Comunitat de regants, en el terme municipal de Vinebre. La factura elèctrica és un factor econòmic limitant per a la viabilitat del regadiu, i per tant, un dels elements clau és la reducció del cost de l’electricitat. El bombament solar és una alternativa viable per reduir la despesa energètica, «sent un recurs renovable que permet aportar valors positius per a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic», segons destaquen des de la Generalitat.

Comentarios
Multimedia Diari