La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, van reunir-se ahir a Sant Jaume d’Enveja per posar en marxa la Comissió bipartida del Delta de l’Ebre. Es tracta de l’òrgan que coordinarà i accelerarà les actuacions que la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Espanya porten a terme al Delta, amb l’objectiu d’adaptar i mitigar l’impacte del canvi climàtic, la regressió i la subsidència (enfonsament) que pateix actualment el Delta de l’Ebre.
Posteriorment, també van mantenir una reunió amb la Taula de Consens pel Delta, que agrupa els ajuntaments i les comunitats de regants del territori. La trobada entre Ribera i Jordà va escenificar ahir un pas important en l’avenç en la protecció del Delta i un clima d’entesa i consens per actuar amb l’objectiu comú de protegir el Delta. Totes dues, ministra i consellera, van coincidir en la bona sintonia de la trobada, en l’obertura d’un nou escenari que aquesta reunió planteja (gairebé històrica), i la prioritat que és el Delta de l’Ebre en totes dues gestions.
La ministra va explicar que l’avaluació ambiental estratègica del Pla de Protecció del Delta estarà acabada aviat, de forma que es podrà disposar del pla en pocs mesos, el qual preveu una inversió de 30 milions d’euros en els propers anys. Ribera va detallar les obres que està realitzant el Govern d’Espanya amb la mobilització de 300.000 m3 d’arena. «El Delta és un sistema enormement fràgil que necessita intervencions sostingudes i prudents que garanteixin l’estabilitat. L’experiència d’aquests anys en la gestió de sorres del litoral s’ha demostrat eficaç com a element de defensa com hem pogut veure durant la tempesta Isaac», va declarar.
La ministra vol esperar els resultats dels estudis, la batimetria i la granulometria, que està duent a terme el Govern per veure si «té més sentit i aportar més arena o fer suaus i constants aportacions».
Per la seua banda, la consellera Jordà va presentar els avanços de l’Estratègia Delta, que contempla actuacions a curt, mitjà i llarg termini per frenar la regressió del Delta. «L’Estratègia és un pla fet amb el territori, que compta amb un ampli consens, i que dona resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació d’aquesta zona davant dels efectes d’un canvi climàtic imparable», va dir Jordà.
Jordà va destacar que «arriba un temps de treball», en el qual es compartiran estudis i es podrà definir calendaris així com, si cal, repartir el finançament de les actuacions.
L’estratègia Delta marca el camí a seguir, i contempla actuacions en relació als sediments dels pantans, l’estabilització del delta i també la protecció de la part interior. Impulsada des del Govern i amb un ampli consens de territori, l’Estratègia Delta aposta per solucions basades en la natura i avança en qüestions com els estudis tècnics de les sorres disponibles per optimitzar la seua gestió. També preveu el reforç de les guardes de protecció de les basses del Delta de l’Ebre, que arrancaran en pocs dies. L’Estratègia aposta per consolidar un model de gestió i governança, que mantingui els canals de comunicació oberts amb tots els agents implicats en la matèria i que permeti assolir un equilibri entre la conservació de la natura i les activitats humanes.
«Avui hem pogut constatar que les relacions entre les dues administracions van a millor», va valorar el portaveu de la Taula de Consens pel Delta, Xavi Curto. Curto va insistir en la necesitat d’aplicar a curt termini el model holandès (basat en dragues marines per traslladar la sorra del fons marí a punts fràgils).
Pel que fa a la revisió del Domini Públic Marítim Terrestre Ribera va dir que s’ha posat en marxa perquè actualment la delimitació que es va fer l’any 1988 ara està «sota l’aigua» i que més endavant es podrà revisar. Des de la Taula de Consens recorden que fa trenta anys que està caducada i que no ve de tres anys actualitzar-la un cop el pla estiga llest.
Demà diumenge
Manifestació «Salvem lo Delta»
La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) convoca demà una manifestació entre Sant Jaume d’Enveja, el pont Lo Passador i Deltebre sota el lema «Salvem lo Delta» per demanar més actuacions tres anys després del temporal Glòria. La plataforma denuncia que la setmana passada es va aprovar el pla hidrològic de l’Ebre 2023-2027 i s’hi destinaran prop de «3.000 milions d’euros per regadius i embassaments», mentre rebaixen el cabal ambiental i aproven dos trasvasaments a Santander i a Jalón i «deixen 18 milions en quatre anys per a actuacions al Delta, dels quals més de la meitat són per a estudis». Per a la plataforma tot plegat augmenta la degradació del tram final del riu i consolida la «degradació» del Delta.