Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Instal·laran una estació per mesurar la qualitat de l’aire a Santa Bàrbara

S’havia demanat per a la planta de compostatge, però també podrà analitzar els episodis d’olor de la de sansa

| Actualizado a 25 enero 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic instal·larà la setmana que ve una estació mòbil de mesurament d’aire a Santa Bàrbara. Ho farà després que l’Ajuntament de Santa Bàrbara ho demanés formalment la primavera del 2022. Finalment la seua instal·lació s’avança un mes del previst, ja que havia de posar-se en marxa al mes de març. L’estació mesurarà la qualitat de l’aire d’aquesta població, on hi ha projectada una planta de compostatge i on una planta assecadora de sansa va provocar episodis de fortes olors l’any passat.

El mes de febrer del 2022 l’Ajuntament de Santa Bàrbara va aprovar una moció al seu ple per demanar tenir al terme municipal una estació meteorològica i una de mesurament de l’aire. Per part del Meteocat, es va comunicar que no hi havia intenció d’instal·lar cap de meteorològica, i per la seua banda Acció Climàtica va recordar que de mesurament de l’aire ja n’hi ha a la Sénia, Alcanar i Amposta. «Vam tornar a insistir perquè aquestes estacions estan allunyades del centre de la comarca i aquí tenim aprop un abocador, la futura planta de compostatge, la de biometagàs, l’assecadora de sansa... Ens preocupa la qualitat de l’aire al nostre municipi», explica al Diari l’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés.

Finalment es va comunicar que es portaria una de mòbil i no de fixa el març del 2023. L’Associació Mediambiental de Veïns de Santa Bàrbara, Amevesaba, va reunir-se amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i va aconseguir el compromís per una estació fixa al municipi.

El batlle aleshores es va posar en contacte amb la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mireia Boya, qui novament va remetre a una primera instal·lació d’una estació provisional abans d’instal·lar-ne una de fixa. «En tot cas, en el futur s’han compromès a instal·lar una de fixa. De moment la mòbil es posarà en marxa el 3 de febrer», detalla Ollés.

L’estació mòbil necessita ubicar-se en un espai amb unes condicions concretes per poder funcionar correctament: necessita connexió elèctrica, ha d’estar una mica separada de camins, no pot estar al costat d’edificis i arbres, el terra no pot ser d’arena, etc. Sembla, així doncs, que finalment s’ubicarà a la zona poliesportiva del municipi.

L’estació de mesurament de l’aire va demanar-se per la planta de compostatge projectada al municipi. D’aquesta forma es podrà comparar la qualitat de l’aire abans i després de la seua posada en marxa, que preocupa una part dels veïns. Siga com siga el passat estiu els veïns de Santa Bàrbara van patir fortes olors provinents d’una planta d’assecatge de sansa al terme de la Galera però molt aprop del municipi planer. «L’estiu passat va ser molt lamentable, però darrerament, durant aquest hivern, les olors han sigut molt menys intenses», valora l’alcalde.

Pel que fa a la planta de compostatge, la passada tardor la Ponència Ambiental va determinat que el projecte d’Ecompost de l’Ebre s’ha de sotmetre a una avaluació d’impacte ambiental ordinària, i no simplificada. L’empresa va entrar de nou l’informe, amb més informació, abans de Nadal. Ara està a exposició pública i Amevesaba ha presentat una quinzena d’al·legacions.

Comentarios
Multimedia Diari