Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Instal·len comptadors d’aigua amb 5G a Móra la Nova

Permetran disminuir el malbaratament i fomentar l’estalvi i l’ús responsable

| Actualizado a 01 diciembre 2022 22:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Representants de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Móra la Nova, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), la Fundació i2CAT, Aigües de Catalunya i Telefónica van presentar ahir a l’Ajuntament de Móra la Nova el nou projecte pilot que fa possible la unió de la connexió 5G i la intel·ligència artificial amb la telelectura i algorítmica per aconseguir control i eficiència hídrica al territori.

El pilot, impulsat localment per Aigües de Catalunya, Ajuntament de Móra la Nova i Telefónica, i emmarcat dins de la iniciativa Àrees 5G Terres de l’Ebre, neix amb l’objectiu d’equipar els comptadors del municipi amb mòduls de telelectura que permetin tenirmesures de control i sistemes de regulació per garantir l’eficiència i reduir el malbaratament de l’aigua.

El 5G permetrà visualitzar en temps real el consum reduint la latència a mil·lisegons, connectar múltiples dispositius (IoT), augmentar l’eficiència energètica dels mateixos i garantir el seu funcionament en emplaçaments de difícil accés i cobertura.

L’aigua és un recurs cada vegada més escàs però alhora imprescindible per a qualsevol activitat industrial, urbana o agrícola. En aquesta direcció, el pilot ‘Comptadors intel·ligents 5G: telelectura i algorítmica per a l’eficiència hídrica’ es presenta com a una solució a aquesta problemàtica. Gràcies a la instal·lació d’aquests 60 comptadors, s’envien dades en temps real del consum hídric, fet que possibilita reduir el temps de resposta en front de fuites o avaries, que en infraestructures crítiques poden comportar risc per a la productivitat i per al bon funcionament dels processos i equips. També permet alertar quan es detecta un període inusual d’interrupció de la despesa d’aigua (o no-consum), i que pot estar motivat per una situació d’emergència. A més, aquestes dades suposen indicadors valuosos per al territori per monitorar l’activitat de persones, edificis, indústries i, fins i tot, poblacions senceres.

L’abast d’aquest pilot inclou l’equipament de 37 comptadors al polígon Els Aubals de Móra la Nova i 1 comptador sectorial que recull dades de tot el conjunt industrial, tots ells dotats amb mòduls de telelectura 5G per monitorar el consum i realitzar balanços que permetin optimitzar l’eficiència hídrica; 20 comptadors en domicilis de persones majors de 75 anys que viuen soles a casa i que participen en diversos projectes socials de l’Ajuntament de Móra la Nova i del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, que permeten recollir dades en temps real de consum i no-consum d’aigua i generar alertes automàtiques que s’envien a Serveis Socials per prevenir possibles emergències; i la instal·lació de comptadors a immobles municipals, com ara el poliesportiu, biblioteca o centres d’ensenyament, per també tenir control del consum i optimitzar-lo al màxim.

El projecte s’ha desenvolupat en 3 fases: una primera d’instal·lació dels sensors, comptadors d’aigua i equips de mesura, executada durant els mesos d’estiu; una segona, de desenvolupament d’algoritmes i implantació de les eines tecnològiques que fan possible aquest control hídric, que va finalitzar el passat mes d’octubre; i, finalment, una tercera, que consisteix en el testatge dels comptadors i proves per implementar solucions en base als resultats obtinguts, i que finalitza aquest mes de novembre.

Àrea 5G Terres de l’Ebre

L’objectiu de l’Àrea 5G de Terres de l’Ebre és impulsar una sèrie de sectors estratègics per al conjunt d’aquest territori com són el sector energètic, ja que diferents instal·lacions energètiques claus per a Catalunya conflueixen en aquesta zona; el sector agroalimentari, tenint en compte que aquesta àrea es vertebra al voltant del riu Ebre, un espai ric en agricultura de regadiu; l’àmbit de la salut, ja que la tecnologia 5G pot ajudar a hospitals comarcals a millorar el seu servei, especialment en temes de teleassistència; i el territori rural, atès que té una alta concentració d’entorns agrestes i de parcs naturals.

Nou curs d’especialització en tecnologia 5G

La comarca de la Ribera d’Ebre és pionera del 5G a la demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre i també en la seua formació en aquesta tecnologia. «Apostem per la formació i el talent. Després de molts mesos de treball, podem avançar que aquest mes de gener començarà el primer curs d’especialització 5G de Catalunya a casa nostra», va anunciar ahir la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim. La Ribera d’Ebre ja va ser pionera oferint formació en tecnologia 5G dins el cicle formatiu de Tècnic en Sistemes de Microinformàtica i Xarxes de l’Institut Julio Antonio de Móra d’Ebre. «Som un territori rural pioner i innovador i necessitem que aquest territori rural estiga connectat», va valorar la presidenta.

Comentarios
Multimedia Diari