Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    L’aportació de sorres als punts fràgils del Delta arrencarà a mitjans del mes de setembre

    Es reforçaran el Trabucador, el front litoral de Deltebre i l’Illa de Buda, amb arenes procedents de tres platges pròximes: la Punta de la Banya, la Punta del Fangar i la platja del Serrallo

    12 agosto 2022 18:07 | Actualizado a 13 agosto 2022 11:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Les esperades obres d’aportació de sorres a les parts més fràgils del delta de l’Ebre, per part de Costes de l’Estat, ja té data d’inici: a partir del 12 de setembre. Així ho confirmen al Diari fonts de la Subdelegació del Govern de l’Estat a Tarragona.

    El projecte, amb un pressupost de 4 milions d’euros, suposarà l’aportació d’un total de 320.000 metres cúbics d’arena per reforçar els fronts litorals més afectats per la regressió. 150.000 metres cúbics a la barra del Trabucador (terme de la Ràpita), 150.000 més al front litoral de Deltebre (entre la Marquesa i Riumar) i finalment, 20.000 a l’Illa de Buda, a Sant Jaume d’Enveja. Els treballs arrencaran precisament per aquest darrer punt, per no interferir en les campanyes de pesca i caça a la zona, que comencen a l’octubre.

    Les sorres s’extrauran d’altres punts del Delta amb «excedents». Així, en el cas del Trabucador es traurà d’un extrem de la Punta de la Banya i es portarà per a reforçar un tram de tres quilòmetres (aproximadament la meitat de l’istme) a la part sud, el més debilitat després del trencament del temporal Glòria, tant pel que fa a l’amplada com a l’alçada del terreny. Així, es preveu eixamplar per la part de la badia dels Alfacs.

    Pel que fa a al marge esquerre del Delta, al terme de Deltebre, l’arena es traurà de la Punta del Fangar, per transportar-se i reforçar el front litoral entre la platja de la Marquesa i Riumar. En aquesta zona els treballs arrencaran per la zona més propera al restaurant Vascos. I pel que fa al front litoral de l’Illa de Buda, la sorra es portarà des de la propera platja del Serrallo, al mateix terme municipal de Sant Jaume d’Enveja.

    En aquest cas, finalment s’ha decidit rebaixar la quantitat de sorra que es mourà, per no perjudicar el Serrallo, atenent als requeriments del Parc Natural del Delta. El Parc també s’ha encarregat de determinar les àrees òptimes per a l’extracció, que es farà a partir dels dos metres des del punt que trenquen les onades.

    Hi haurà dos equips de treball simultanis. Excavaran a un metre de fondària i transportaran per via terrestre el material extret fins al punt de dipòsit, on es crearan dunes i s’eixamplarà la platja. Els treballs es duran a terme segons les indicacions de la Universitat Politècnica de Catalunya i més entrada la tardor, suposaran el tancament de les platges entre setmana.

    La dinàmica de l’onatge farà que les platges d’on s’extreu la sorra es regenerin de forma natural, en qüestió de poques setmanes.

    Els treballs tenen un període d’execució de tres mesos i mig (que es pot allargar depenent de la meteorologia) i les realitza l’empresa pública Tragsa.

    Inicialment les obres estaven previstes per al passat mes d’octubre, però es van haver de posposar per qüestions de tramitació i avaluació ambiental, que van portar algunes desavinences entre els governs de la Generalitat i de l’Estat.

    A la primavera el projecte ja estava a punt, però en arrencar el període de nidificació de les aus, es va desaconsellar dur a terme uns moviments de terres tan importants. A l’agost ja ha acabat aquest període, però ara és plena temporada turística, amb una notable afluència de turistes a les platges del Delta.

    Amb aquesta actuació es pretén protegir diverses zones del litoral deltaic davant l’amenaça de nous temporals de llevant, a la tardor i l’hivern.

    Tot plegat, en espera de l’aprovació definitiva del Pla de protecció del delta de l’Ebre, que prepara el Ministeri per a la Transició Ecològica i que porta ja retard respecte als terminis previstos inicialment. El pla ha de proposar mesures a curt, mig i llarg termini per protegir el delta de l’Ebre i garantir la seua supervivència davant el canvi climàtic i la pujada del nivell del mar, la regressió i la subsidència (enfonsament progressiu del terrenys). Des del territori es demana al Ministeri que sigui ambiciós i que s’aposti per mesures que garanteixin el manteniment de l’actual morfologia de la zona.

    Comentarios
    Multimedia Diari