Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

L’Ebre, un dels millors destins turístics per seguir l’eclipsi solar total del 2026

El projecte Eclipse262728 fa difusió del fenomen astronòmic, que també es podrà veure des del Camp de Tarragona i es preveu que atregui aficionats d’arreu del món

26 junio 2022 08:52 | Actualizado a 26 junio 2022 09:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cal marcar aquesta data al calendari: el 12 d’agost del 2026. D’aquí poc més de quatre anys, tindrà lloc un eclipsi solar total que podrà ser seguit a una part important de la península Ibèrica, on fa 120 anys que no es produeix un fenomen similar (des de 1912).

Abastarà una franja de terreny d’uns 290 quilòmetres d’amplada que passa per Galícia, Castella i Lleó, Aragó, part de Catalunya i les Balears, entre altres zones. En queden fora Madrid i Barcelona. A més d’Espanya, també es podrà veure a Groenlàndia, i unes petites parts d’Islàndia i el nord de Portugal, entre altres punts del planeta.

En el cas català, entre els principals punts d’observació hi ha les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, tot i que l’Ebre és més proper a la línia central i de màxima plenitud de l’eclipsi, que passa per Peníscola, i per tant és un dels territoris on durarà més el fenomen. En el cas de Tortosa, es preveu que la totalitat duri 1 minut i 31 segons, mentre que a Tarragona durarà 1 minut. Són dades que aporta al Diari Mohammad Soltanolkotabi, investigador en formació a l’Institut de Recerca en Turisme de la Universitat de Girona, qui ha posat en marxa el projecte Eclipse262728 (www.eclipse262728.com), que fa difusió d’aquest i d’altres dos eclipsis que tindran lloc a la península Ibèrica en anys consecutius i que considera que poden ser un revulsiu a nivell turístic i econòmic per molts territoris, en especial de la coneguda com a Espanya buidada.

$!L’Ebre, un dels millors destins turístics per seguir l’eclipsi solar total del 2026

I és que a més del 2026, també al 2027 i el 2028 hi haurà eclipsi solars. El del 2027 serà també total però es veurà només del sud de la península, mentre que el del 26 de gener del 2028 serà anul·lar, i es podrà seguir de nou des de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona.

Uns esdeveniments, especialment l’eclipsi solar total del 2026, que tindran una gran rellevància a nivell científic i que es preveu que atreguin aficionats i visitants d’arreu del món.

Mohammad Soltanolkotabi posa com exemple un eclipsi solar total als Estats Units l’any 2017, que va portar milions de visitants a la franja on es va poder observar amb las seua totalitat. «Hi ha el cas d’un poble de 6.000 habitants que per l’eclipsi va acollir més de 100.000 persones», explica.

«Es tracta d’esdeveniments únics i cal planificar-los amb molta antelació», comenta l’investigador.

En aquest sentit, el projecte és representant oficial de la Unió Astronòmica Internacional per promocionar aquests fenòmens i ha posat en marxa una xarxa de voluntaris i col·laboradors, per promoure xerrades i activitats de divulgació. Recentment han fet un curs «d’ambaixadors de l’eclipsi», amb la Fundació Starlight.

També estan contactant amb les administracions públiques dels diferents territoris, per mostrar les potencialitats per desenvolupar el turisme «tenint en compte la sostenibilitat».

Àmplia visió al Delta

L’eclipsi del 2026 tindrà lloc al vespre, per la qual cosa anirà bé poder comptar una horitzó ampli i obert per observar-lo adequadament. En aquest sentit, el delta de l’Ebre s’apunta com un punt interessant per poder gaudir-ne en plenitud.

Comentarios
Multimedia Diari