La collita de l'ametlla caurà un 40 % a la Terra Alta per la forta sequera

L'absència de pluges castiga el creixement del fruit i posa en perill la viabilitat del propi arbre, adverteix Unió de Pagesos

19 mayo 2017 18:26 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Perspectiva negativa per als productors d’ametlla a la Terra Alta, una de les principals zones productores a l’Ebre. La intensa i persistent sequera dels últims mesos està impedint un desenvolupament normal del fruit i, fins i tot, en alguns indrets pot provocar la mort de l’arbre.

El reg de suport, vital en anys secs com aquest, s’ha instal·lat de forma majoritària a la vinya i en menor mesura a l’olivera. En el cas de l’ametller, tanmateix, només un 10 per cent de les plantacions disposen d’aquesta garantia, assenyala el coordinador comarcal d’Unió de Pagesos, Miquel Bosch.

Així les coses, la majoria part de la producció pateix una forta sequera. «Està molt malament, de collita n’hi ha però els arbres estan patint moltíssim... en algunes finques hi ha ametllers morts», afirma preocupat al Diari.

El comportament de l’ametller davant d’una sequera és peculiar i diferent, per exemple, al de l’olivera. En aquest últim cas, si l’absència d’aigua persisteix en el temps l’olivera deixa caure el fruit abans que perilli la seva supervivència. «En canvi, l’ametller aguanta a l’arbre tot el fruit i, per això, si hi ha molta sequera pot morir».

Els productors esperen iniciar la collita a mitjan setembre, amb una caiguda aproximada mínima del 40 per cent a la zona centre i sud de la comarca. El fruit de l’ametlla no es desenvoluparà amb normalitat i el seu rendiment, en pes, serà menor. A banda de la pèrdua de producció, part del fruit que s’estava desenvolupant es convertirà en secall o secallona, una ametlla de petites dimensions el gra de la qual ha quedat pansit per efecte de la sequera. El preu d’aquest secall és notablement inferior al preu de l’ametlla i el seu rendiment per quilo de closca es redueix a la meitat.

Des del nord de la Terra Alta, el gerent de la Cooperativa Agrícola de la Pobla de Massaluca, Miquel Àngel Roch, observa la sequera amb la mateixa preocupació amb la diferència que la collita en aquesta zona de la comarca era menor en un inici. «Nosaltres no esperàvem tanta collita però en un any normal els arbres estarien preparats per tornar a brotar amb força l’any vinent. Ara, la feina la tindran els arbres per continuar vivint, estan tocats de veritat», lamenta. Amb tot, el fet que la càrrega de fruit sigui menor que a la zona centre-sud de la Terra Alta redueix el perill de mortalitat del propi arbre.

A la veïna comarca de la Ribera d’Ebre, de menor producció que a la Terra Alta, l’afectació és menor pel fet que una major part de finques estan protegides pel reg de suport, apunta el coordinador comarcal del sindicat, Ernest Cubells.

Els danys per la sequera s’estenen, però, a les finques de secà on hi ha plantades oliveres i vinya a les Terres de l’Ebre. La imminent collita de la verema a la Terra Alta serà la primera afectada ja que moltes finques, per exemple a Batea, no disposen de sistema de regadiu.

Comentarios
Multimedia Diari