La Ribera d’Ebre redefineix el seu desenvolupament industrial

El Consell Comarcal i els alcaldes aposten per la digitalització i la tecnologia

25 marzo 2022 19:10 | Actualizado a 26 marzo 2022 13:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La indústria és un sector estratègic a la Ribera d’Ebre: l’any 2019 representava el principal sector del Valor Afegit Brut (VAB) amb un pes del 86% i era el segon sector que ocupava més persones (un 14,7%). Davant la transició energètica, el tancament de les nuclears i el futur del complex químic de Flix, entre altres aspectes, a la comarca s’ha començat a treballar intensament per redefinir aquest sector i atreure noves empreses al territori. En aquest context, aquesta setmana el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha convocat la Taula Comarcal PAE (Polígons d’Activitat Econòmica), amb la voluntat de donar a conèixer el pla d’assistència tècnica per al disseny participatiu de polítiques de suport al desenvolupament industrial. La reunió ha estat presidida per Gemma Carim, com a cap de l’ens comarcal i hi han participat Francesc Barbero, que a més d’alcalde de Flix és vicepresident i conseller de Reactivació Econòmica; Miquel Àngel Ribes, alcalde Ascó; Joan Piñol, alcalde de Móra d’Ebre i Francesc Xavier Moliné, alcalde de Móra la Nova i president del Consorci per a la promoció del sòl industrial del Molló, entre d’altres.

«El Consell Comarcal té clar que hem de treballar de forma conjunta i coordinada per escoltar el sector i atreure noves empreses i consolidar les existents. Volem que la Ribera d’Ebre sigui una comarca d’oportunitats», ha explicat Gemma Carim.

Així, l’objectiu de la reunió ha estat presentar el pla als alcaldes convocats, per recollir les seves opinions i aportacions en la definició de les accions previstes aquest any per promoure i incentivar el sector empresarial, atreure de noves inversions i dinamitzar les àrees industrials de la comarca. De fet, des d’ara i fins al mes d’octubre es contemplen dues accions concretes. En primer lloc, es dissenyarà i publicarà una eina en un entorn web que permeti posar en valor el sòl industrial, amb informació actualitzada de les parcel·les i les naus disponibles. I en segon lloc, es treballarà per obtenir informació individualitzada a partir del contacte directe amb les empreses, per tal que de veure quines són les seves necessitats i oportunitats.

Aquest 2022 farà deu anys de la publicació de l’Estudi de Situació i Perspectives dels Polígons Industrials de la comarca que identificava les característiques i perspectives futures de les àrees industrials. Amb aquest estudi es va poder disposar d’una visió general de la situació de cada polígon i es va concloure que, en aquell moment com a pas previ a la dinamització industrial, el principal repte era la voluntat de cooperació entre els principals agents implicats per tal de construir una estratègia homogènia i organitzada. D’altra banda, gràcies al Pla de Reactivació Socioeconòmica (PRS) de la Ribera d’Ebre impulsat durant el 2021, s’ha fet palesa la preocupació pel monocultiu del sector energètic i el procés de desindustrialització de la comarca, però alhora s’han posat de relleu oportunitats de futur: la transició energètica, la transformació digital i el potencial de creixement de la indústria alimentària.

El projecte d’assistència tècnica per al disseny participatiu de polítiques de suport al desenvolupament industrial de la Ribera d’Ebre és una acció en el marc del projecte Ribera d’Ebre VIVA, subvencionat pel Servei d’Ocupació Pública de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari