L’Agència de Residus no troba bidons tòxics enterrats a l’entorn d’Ercros

En quatre del set emplaçaments que l’Ajuntament de Flix va posar en coneixement de l’organisme de la Generalitat s’ha detectat afectació, sense precisar més. Ara s’ha requerit a Ercros a realitzar una anàlisi i presentar una proposta

06 noviembre 2017 10:47 | Actualizado a 07 noviembre 2017 18:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Agència de Residus de Catalunya no ha detectat residus enterrats en bidons en cap dels punts estudiats dins i fora del recinte químic d’Ercros a Flix. 
L’ens ha analitzat un total de set emplaçaments que l’Ajuntament de Flix va posar en coneixement recollint les sospites de veïns, alguns d’ells treballadors, de la possible existència de residus enterrats vinculats a la històrica activitat de la fàbrica química.

Del resultat de l’estudi es desprèn que no s’han detectat bidons en cap dels punts estudiats. Ara bé, en un dels dos punts localitzats dins el recinte industrial d’Ercros sí que s’ha detectat afectació, sense precisar més. El pla d’actuació d’Ercros en el conjunt del recinte industrial determinarà les accions que cal realitzar en aquest cas, detalla l’agència.

Amb relació als punts situats fora del recinte industrial -i que eren els que van aixecar més preocupació i alarma- en tres d’ells s’ha detectat afectació per sobre dels nivells genèrics de referència.

Requeriments a Ercros
D’acord amb això, i ateses les limitacions d’aquesta investigació inicial -orientada exclusivament a determinar l’existència de residus enterrats en bidons-, l’Agència de Residus de Catalunya ha procedit, tal com marca la normativa i tal com es fa en tots els casos, a requerir al presumpte causant, en aquest cas Ercros, que dugui a terme l’anàlisi de risc dels tres punts exteriors, anomenats punts 1, 3 i 6. En el cas del punt 6, a més, es demana ampliar la investigació.
Aquests requeriments s’acompanyen dels corresponents informes emesos per l’Agència de Residus de Catalunya que detallen l’abast de la investigació feta i les conclusions sobre aquesta. De la informació, com en qualsevol cas, se’n dona coneixement a l’Ajuntament de Flix, promotor del procés.

Els requeriments foren efectuats entre finals de setembre i principis d’octubre, i ara li correspon a Ercros efectuar l’anàlisi de risc i presentar la proposta a l’Agència de Residus de Catalunya. 

Aquests treballs permetran determinar la necessitat de dur a terme, en el seu cas, actuacions de sanejament. Els estudis, tanca l’Agència de Residus de Catalunya, es presentaran en el marc de la Comissió de Seguiment.


Ercros desmantella dues naus en desús contaminades
Ercros inverteix 12 milions d’euros en el període 2017-2018 en un programa de sanejament de sòls afectats per contaminació al complex químic de Flix. Dues de les accions inminents són l’enderroc de dues naus i instal·lacions en desús: l’antic magatzem exterior i l’antic magatzem Alsuta, on s’han detectat altes concentracions d’organoclorats als sòls. A partir de 2018,  i un cop aturada la producció de clor amb tecnologia de mercuri, es redactarà el projecte de descontaminació dels equips i de la planta.

Comentarios
Multimedia Diari