L'Observatori de l'Ebre registra un nou rècord de temperatures el 2016

La temperatura mitjana anual ha estat de 18,7 graus, fet que suposa l'any més càlid dels 137 de la sèrie de dades del centre, juntament amb els anys 2014 i 2011

| Actualizado a 19 mayo 2017 16:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:


La tendència a l’alça de les temperatures arran del canvi climàtic es fa cada cop més evident amb les dades de centres amb una llarga sèrie de registres meteorològics, com és el cas de l’Observatori de l’Ebre, que en disposa des del 1880.

Així, el centre científic amb seu a Roquetes va registrar l’any passat nous rècords. És el cas de la temperatura màxima mitjana anual, que es va situar en els 24,4 graus centígrads, una xifra fins ara mai assolida des que hi ha registres. De fet, se situa 2,1 graus per sobre de la mitjana d’aquests 137 anys i dues dècimes per sobre de l’anterior rècord en aquest barem, registrats el 2015 i el 2009.

L’episodi de temperatures màximes absolutes va tenir lloc a principis de setembre, amb xifres com els 41,5 graus registrats el dia 5.

Aquest augment de les màximes ha contribuït també a un altre rècord: el de la temperatura mitjana anual. Aquest 2016 s’ha situat en els 18,7 graus, el que suposa el màxim de tota la sèrie (assolit també els anys 2014 i 2011), segons les dades de l’Observatori.

El valor suposa una anomalia respecte de la mitjana climàtica de +1,8 °C. Excepte aquest darrer desembre, que ha presentat trets de normalitat, tots els altres mesos del 2016 han presentat anomalia clarament positiva, i el gener va superar el llindar dels +3°C, fet que suposa l’hivern 2015-2016 més càlid de la seva sèrie, segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya.

Pel que fa a la temperatura mínima mitjana de l’any ha estat de 13 graus, el que suposa un grau per sobre de la mitjana climàtica de la sèrie a l’Observatori però encara per sota de registres com els del 2014, quan es va situar en els 13,3 graus.

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, el 2016 va ser el cinquè més càlid al país des que es prenen registres. Quant a la precipitació, ha estat un any sec gairebé a tot el país encara que amb algunes zones que han presentat normalitat pluviomètrica o, fins i tot, plujoses, situades al Pirineu, Prepirineu, a punts de Ponent i de la depressió central, o del litoral i prelitoral sud.

En general, gairebé tot Catalunya ha recollit una precipitació que representa entre un 70 % i un 90 % de la mitjana climàtica del període entre 1961-90, sent el Montsià, Baix Ebre, Vallès Occidental, Baix Llobregat, l’Alt Penedès i la Selva les comarques on el dèficit ha estat més acusat.

Comentarios
Multimedia Diari