Miravet reobrirà un dels carrers afectats pel despreniment durant el Glòria

El temporal Glòria del passat mes de gener va causar una esllavissada de terra i roques de més de 6 tones sobre diverses cases i avui en dia encara hi ha quatre persones desallotjades

| Actualizado a 24 marzo 2020 10:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Malgrat la crisi pel Covid-19, els treballs per instal·lar malles per evitar nous despreniments de roques sobre el nucli antic de Miravet continuen, per considerar-se essencials per a la seguretat dels veïns, ja que, a més, quatre persones continuen desallotjades de les seues cases.

A finals del mes de febrer, van iniciar-se les obres per estabilitzar la muntanya i evitar nous despreniments que puguin afectar el nucli antic de Miravet. La part antiga o ‘Cap de la Vila’ d’aquest municipi de la Ribera d’Ebre continua tancada al pas de vehicles i vianants.

El passat 24 de gener, pel temporal Glòria, hi va haver un despreniment de terra i roques de més de 6 tones sobre diverses cases, una de les quals, la situada al carrer de la Palla número 1, va patir la caiguda d’un mur dins una estança, on afortunadament no hi havia ningú.

Ara com ara encara hi ha quatre persones desallotjades que no poden tornar a casa seva per seguretat, un allotjament turístic ha de romandre tancat i una trentena de veïns del Cap de la Vila no poden accedir directament a casa seva i han de pujar al castell i després baixar per un camí, que ara l’Ajuntament ha adequat i asfaltat.

Els treballs compten amb un pressupost d’uns 200.000 euros, que de moment van a càrrec de l’Ajuntament de Miravet, segons ha explicat l’alcalde Antoni Llambrich.

El consistori va aprovar la declaració del municipi com a Zona afectada per una emergència de protecció civil, l’antiga zona catastròfica, per poder accedir a ajuts d’administracions superiors per sufragar els danys.

Després de comptar amb la col·laboració de geòlegs experts, l’Ajuntament de Miravet va contractar els serveis de l’empresa especialitzada Infraestructures de Muntanya, per tal de procedir al desbrossament, estabilització i protecció amb malles de la zona de despreniments de la muntanya.

En els darrers dies els operaris han instal·lat els anclatges i les malles que han de contenir les pedres.

«Els operaris no han parat de treballar cap dia. Venen tots els dies perquè és una obra considerada d’emergència», explica al Diari l’alcalde Antoni Llambrich.

Els carrers tallats són tres: Forn, Palau i de la Palla.

Desallotjats però confinats

El batlle explica que la previsió és que a finals d’aquesta mateixa setmana ja es puga obrir el carrer Forn, un cop la malla ja està fixada i després de fer totes les perforacions per tal que abrace tota la muntanya.

Ara que s’ha fixat la gran malla, els tècnics procediran a l’estabilització i la fixació de les roques a la muntanya, per evitar possibles nous despreniments. Aquests treballs s’allargaran dos mesos més. Llavors els veïns desallotjats podran tornar a les seues cases. Actualment resideixen en domicilis de familiars o es troben de lloguer.

Cal tenir en compte que el confinament d’aquests dies per la crisi del Covid-19 de ben segur que és una dificultat afegida per a aquestes persones afectades, que l’han de viure fora del seu domicili habitual.

«Per tot això s’ha continuat amb els treballs», expressa Toni Llambrich.

Així, aquests dies els operaris aniran fent més perforacions fins tenir tot el treball acabat i aniran obrint els carrers i les cases afectades (quatre) per trams i progressivament.

Comentarios
Multimedia Diari