Ribera d’Ebre, naturalment!

La Ribera d’Ebre és un territori envoltat de natura i patrimoni, amb l’Ebre com a principal protagonista. Un espai ideal per gaudir d’uns dies allunyats de les grans ciutats

30 julio 2020 09:15 | Actualizado a 03 agosto 2020 09:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Riu, natura, història, patrimoni... La Ribera d’Ebre és un territori ric en paisatges, en pobles amb encant, i amb història i patrimoni a cada racó. Sense dubte un dels grans protagonistes és el riu Ebre, que n’ha marcat el caràcter del territori i on, avui, es pot gaudir de moltes activitats per gaudir de les vacances i d’uns merescuts dies de tranquil·litat i natura.

Navega per l’Ebre

La Ribera d’Ebre és una comarca definida especialment pel riu què és desplega a banda i banda d’aquest entre meandres, illes fluvials i encaixat entre muntanyes. Els capricis de l’Ebre han originat espais naturals de gran bellesa i les riques hortes de regadiu plenes de conreus de fruita dolça, contrasten amb els colors ocres de les terres de secà, plantades de vinya, ametllers i olivers.

Des dels temps més remots les aigües de l’Ebre han estat solcades pels diversos pobles que hi han fet estada: ibers, fenicis, grecs, cartaginesos, romans, visigots, sarraïns… Les naus, empeses per la força favorable del corrent de l’aigua i dels vents o ajudades pels sirgadors, varen fer conèixer i estendre per arreu el nom d’Ibèria i han estat bressol d’unes vivències immortalitzades per escriptors tan il·lustres com Artur Bladé i Desumvila i Jesús Moncada.

Avui, els visitants poden gaudir de l’Ebre amb diversos mitjans. O bé amb el llagut Lo Roget, d’Ascó, amb el qual es pot gaudir d’un viatge per l’Ebre en el que és un reproducció fidedigna dels antics llaüts, o amb caiac o piragua. A Flix, Móra d’Ebre o Ginestar hi ha empreses de la comarca que recorren l’Ebre amb diferents rutes, en general força assequibles per tothom, per gaudir del riu... des de dins!

I sense dubte un tret distintiu i tradicional de la comarca són els passos de barca que encara hi funcionen, com antigament. La Ribera d’Ebre és una comarca de tradicions, i encara estan en marxa tres passos de barca, els quals han sabut sobreviure als nous temps, a Flix, Garcia i Miravet. Els passos de barca de la Ribera d’Ebre són els darrers que queden a Catalunya i representen la forma més tradicional de creuar el riu Ebre, foren ideats per a creuar el riu Ebre quan no hi havien ponts per a fer-ho.

Endinsa’t a la natura

A la Ribera d’Ebre hi ha una gran biodiversitat i representativitat biogeogràfica. Entre els espais naturals més notables en destaca la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix, una de les zones humides més importants de Catalunya, també les illes del riu Ebre, que de nord a sud apareixen de forma intermitent i desenvolupen una funció mediambiental molt important per les aus migratòries i, finalment, els espais naturals formats pels principals contraforts muntanyosos que encaixen la comarca com la Serra de Llaberia, les muntanyes de Tivissa – Vandellòs i la serra de Cardó. A la comarca es poden fer activitats ben diverses com l’observació d’ocells, el senderisme o les rutes amb BTT i les vies ferrades, en aquest cas a Tivissa.

Història viva

La Ribera d’Ebre és una comarca amb un gran patrimoni cultural i històric. Al llarg dels segles, el riu Ebre ha esdevingut un nexe d’unió entre les terres d’interior i la mediterrània, eix vertebrador del territori i un punt de trobada de gents i cultures.

Per als visitants de la comarca, convé no perdre’s una visita a l’imponent castell de Miravet, el palau renaixentista del segle XVI Ca Don Joan de Vinebre o el poblat ibèric del Castellet de Banyoles, a Tivissa, entre d’altres monuments destacats.

Descobreix els espais de la Batalla de l’Ebre:

La Ribera d’Ebre conserva un notable patrimoni relacionat amb la batalla de l’Ebre. Es conserven dos refugis, un excavat sobre la roca a Flix i un segon realitzat per les dones del poble amb l’ajuda de l’exèrcit republicà a Benissanet. El refugi antiaeri de Flix  és un espai museïtzat que permet conèixer

com era l’interior d’una refugi i impregnar-se de les sensacions que visqueren aquells que s’hi refugiaren sota els atacs franquistes. El refugi de la Font Gran de Benissanet és un exemple de les nombroses construccions que es bastiren a la zona per protegir la població de l’aviació franquista.

Ribera d´Ebre, recomencem

A Riba-roja en destaquen les trinxeres de Berrús, mentre que a Ascó i trobem el campament del XVè Cos de l’Exèrcit de l’Ebre, des d’on es va dissenyar i organitzar la retirada de les tropes republicanes al final de la batalla i el búnquer del Reguers, entre d’altres espais destacats per tota la comarca.

Vine a Ribera d´Ebre...i recomencem

Més info a: www.turismeriberaebre.org

 

 

 

Comentarios
Multimedia Diari