Sense camions, els hostals i bars de la N-340 tanquen

Més de 6.200 vehicles es desvien cada dia a l’AP-7, una mesura molt criticada pels camioners i per la plataforma Prou AP-7 Gratuïta Ja

| Actualizado a 26 junio 2019 12:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Falten dos mesos perquè es compleixi un any de la prohibició de pas de camions en diversos trams de l’N-340 i l’N-240. La mesura, destinada a reduir la sinistralitat i a millorar la fluïdesa del trànsit, ha fet que una mitjana de 6.228 vehicles pesants es desviïn cada dia cap a l’autopista. Segons les dades del Ministeri de Foment, uns 9.030 camions passen diàriament pel tram de l’AP-7 entre Altafulla i Vilafranca; 7.022 circulen per l’AP-7 entre l’Hospitalet i Peníscola, i 2.029 transiten per l’AP-2 entre les Borges Blanques i el Pla de Santa Maria.

En els tres trams, les bonificacions previstes per als vehicles de quatre eixos o més són d’un 42,53% en el cas dels camions en trànsit i del 50% en els que facin trajectes interns. En paral·lel, també estan exempts de peatge els vehicles lleugers que facin el mateix trajecte d’anada i tornada en el tram comprès entre Alcanar i Vilafranca Sud en un període de 24 hores. En tots els casos, els conductors han de disposar d’un sistema de peatge dinàmic o telepeatge (Via T). 

Bonificacions del 100%

Les associacions de transportistes continuen reclamant que se’ls bonifiqui tot el preu del peatge i no només el 50%, «perquè ho acabem pagant nosaltres», tal com reflexionava Javi Garcia, camioner de professió.

D’altra banda, també els camioners es queixen de què les àrees de serveis de les autopistes no disposen de suficients espais per passar la nit. «Ens hem de fer cabre com podem, això a altres llocs d’Europa no passa», explicava Javi Garcia. A banda, una altra de les queixes que exposen els camioners és l’alt preu que han de pagar a les àrees de servei.

Aspecte que no sofrien a la nacional, ja que els restaurants eren de particulars i no grans superfícies que aprofiten aquest monopoli per «fer pagar a preu d’or uns dònuts i un refresc», sentenciava Garcia. Això a banda de dificultar el treball dels camioners també ha ocasionat que diversos restaurants que hi havia a la nacional hagin hagut de tancar, com és el Restaurant Baix Ebre, situat a la nacional entre la Ràpita i Amposta.

Moviment veïnal

Paral·lelament, el moviment veïnal per l’AP-7 gratuïta insisteix en alliberar l’autopista. El Departament d’Interior va autoritzar novament les protestes, després de denegar el permís per als talls setmanals perquè l’assistència no superava les 20 persones. Ara la plataforma va anunciar que els talls seran mensuals, alternativament a les Cases d’Alcanar i Amposta. Tot fins al 31 de desembre, moment que està previst que s’aixequin les barreres dels peatges de l’AP-7 entre Salou i Alacant per la finalització de la concessió.

No disminueix la sinistralitat

En un primer moment aquesta mesura es va fer per disminuir l’alta sinistralitat de la nacional 340. Tot i que en un primer moment, això va funcionar, ja que la següent mort després de la intervenció va ser al cap de tres mesos. Però en el moment que es va sotmetre la mesura «més estrès» com en Setmana Santa o de les vacances d’estiu, és quan la mesura cueja.

Comentarios
Multimedia Diari