Ulldecona restaura i posa en valor el recinte del castell medieval

Les obres s’iniciaran a principis de l’any que ve, després d’una dècada sense actuacions importants al conjunt

26 septiembre 2020 11:00 | Actualizado a 26 septiembre 2020 11:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El castell medieval d’Ulldecona és un dels principals actius patrimonials i turístics del municipi del Montsià, amb construccions i restes de diferents segles, corresponents principalment als períodes àrab i cristià. Al llarg dels anys s’han anat restaurant els seus elements més importants, com són la torre de l’homenatge, l’església de Santa Maria dels Àngels i la torre circular. Ara l’Ajuntament ha endegat un projecte per adequar tot el recinte intern, «on també s’han fet ja moltes campanyes d’excavació arqueològica, però malgrat les intervencions puntuals de restauració i consolidació, s’ha produït un procés de degradació continuat d’algunes de les restes i vestigis històrics fruit del pas del temps i de les condicions climatològiques», afirma l’alcaldessa, Núria Ventura.

El ‘projecte bàsic i d’execució per a la restauració i consolidació d’estructures històriques i mesures de protecció i posada en valor del Castell d’Ulldecona’ ha estat redactat per l’empresa Brull i Alfonso Arquitectura i Patrimoni SLP.

L’obra compta amb un pressupost total de 323.262 euros. Per fer-hi front, l’Ajuntament compta amb una subvenció ja concedida de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural per a obres de restauració i conservació d’immobles de notable valor cultural per al trienni 2019-2021, de 164.058 euros, i una part de la subvenció del Pla de Foment del Turisme atorgat l’any passat al Consistori. A més, s’ha presentat a la convocatòria de l’1.5% cultural del Ministeri de Foment, pendent d’adjudicació. L’objectiu és poder iniciar l’obra a principis de l’any que ve, segons explica l’alcaldessa al Diari.

L’actuació se centrarà en la zona situada al davant de la torre de l’homenatge, on hi ha el perill que alguns murs i estructures puguen patir despreniments en cas, per exemple, d’un episodi de pluges importants.

L’última intervenció rellevant al conjunt del castell d’Ulldecona data dels anys 2009 i 2010, fa una dècada, quan es va dur a terme un projecte de neteja i consolidació de les muralles del recinte.

Turisme: Un 40 per cent més de visites a l’agost

Ulldecona ha donat per acabada aquesta setmana la temporada turística d’estiu amb un increment de visites guiades als principals actius patrimonials del municipi, bàsicament al Conjunt d’Art Rupestre de l’Ermita de la Pietat, al Castell Medieval, les Oliveres Mil·lenàries de l’Arión i el nucli antic. Tot i que les dades generals des de finals de juny fins avui mostren un augment del 10% del nombre total de visites guiades, durant el mes d’agost els guiatges s’han incrementat fins un 40% respecte a l’any passat, superant els 1.500.
«Atesa la situació d’incertesa i les restriccions establertes per fer front a la pandèmia de la covid-19, també ha canviat totalment la procedència dels visitants», afirmen des del Consistori. Si l’any passat una gran part dels turistes eren francesos, enguany quasi la totalitat és turisme de proximitat, de Catalunya i Comunitat Valenciana.

Comentarios
Multimedia Diari