Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Vint projectes que opten al fons nuclear generaran 225 llocs de treball

Aquesta vintena d’expedients susceptibles de formar part del fons suposen una inversió total de 62 milions d’euros

29 mayo 2024 18:45 | Actualizado a 29 mayo 2024 18:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El magatzem de Ca Rita d’Ascó ha acollit aquest dimecres al matí una nova reunió de l’òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear, que ja ha rebut més de 90 sol·licituds en la convocatòria d’inversions d’alt impacte. Els expedients que compleixen els requisits en són una vintena, que sumen en total 62 milions d’euros d’inversió al territori i que generarien 225 llocs de treball. Al juny es resoldrà quins projectes rebran els recursos dels Fons, uns 20 milions d’euros a repartir entre aquests 20 projectes.

Cal recordar que l’objectiu del Fons és donar resposta a l’impacte del futur tancament de les centrals nuclears, que incidirà en el teixit econòmic de municipis del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre. «Tot i que la línia d’alt impacte es resoldrà el proper mes de juny, ja podem confirmar que hi ha projectes empresarials que podran invertir en aquestes zones i que crearan llocs de treball necessaris per fer front al futur tancament de les centrals nuclears», ha valorat en aquest sentit el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos.

La reunió també ha servit per esclarir les xifres de l’any 2023, que tenen a veure en el repartiment de la segona bestreta de 47 milions d’euros de 2023 que es va fer als consistoris.

Com explica al Diari l’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes, gairebé 8 milions d’euros que estaven destinats a l’empresa koreana Lotte Energy Materiales Spain SL, ara podien passar a repartir-se entre els municipis del PENTA I, ja que l’empresa que s’ubicarà a Mont-roig del Camp finalment rebrà dos milions d’euros del fons nuclear, i no 11, a causa que també ha rebut un PERTE. No obstant això, ara s’ha proposat que, a falta de pressupostos de la Generalitat, aquesta xifra (8 milions) puga ara passar a complementar la partida del 2024 de 12 milions i així beneficiar els projectes d’alt impacte. Una quantitat que després es retornarà als municipis del PENTA I un cop es tinguen els pressupostos definitius.

A més de la convocatòria de projectes d’alt impacte, properament s’obriran de noves per a la reindustralització, d’ajudes a cooepratives agroalimentàries, de modernització de regadius, d’iniciatives de reforç de la competitivitat, etc.

«Hem arribat a un consens i podem estar contents», expressa al respecte de la reunió l’alcalde d’Ascó Miquel Àngel Ribes.

«Avui el que hem acordat és el repartiment final de la segona tramesa dels fons del 2023, després de tota la liquidació. El que hem acordat és que cobrarem entre 1,3 i 1,4 milions a la zona I del Penta, mentre que pel Penta II serà de 200.000 euros aproximadament. Aquest és el repartiment final i definitiu», explica per la seua banda, l’alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Assumpció Castellví. «Estem contents amb l’acord que hem pres avui, perquè és molt important. Hi ha hagut debat, perquè hem estat més de 2 hores i mitja, però hem arribat a tancar-ho tot i estem satisfets».

L’òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear es tornarà a reunir el proper 2 de juliol a Vandellòs.

Pel que fa a la formació de la secretaria tècnica dels fons, finalment estarà formada per dos persones del Departament d’Empresa i Treball, una persona dels cinc Consells Comarcals que formen part dels Fons de Transició Nuclear i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Ascó tindran representació de cada municipi amb la mateixa importància, desenvolupament i directrius. Aquí és on es decidiran els projectes empresarials que optaran als fons.

Comentarios
Multimedia Diari